Prima maternitate privata din Romania

Vineri, 08 Iulie 2005, ora 00:37
3823 citiri

Pat de 16 mii de euro in sala de nastere, capacitate de 22 de rezerve, cu un pat sau doua, dupa cum cere clientul, investitii de 600 de mii de euro in aparatura si peste 260 de mii in infrastructura. Asa poate fi descrisa in cateva cuvinte prima Clinica Privata de Obstetrica-Ginecologie cu micromaternitate din Romania."Mai avem de terminat doua etaje, iar proiectul final se ridica la investitii in aparatura de 1,5 milioane de euro.", ne-a declarat directorul clinicii, dr. Erghin Hagicalil. "Romar Medical Polizu" este o clinica in parteneriat public-privat, cu maternitatea Polizu, de unde se vor asigura serviciile necesare interventiilor mai "grele".

"Exista numeroase avantaje si pentru spitalul public, de unde vom cumpara servicii medicale, atunci cand va fi cazul, precum si energie termica, mancare etc", ne-a declarat directorul. Clinica va trata paciente asigurate in sistem privat, deocamdata neexistand nici un fel de contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Preturile par exorbitante romanului de rand, dar sunt de cateva ori mai ieftine decat in strainatate.

"O zi de internare costa pana la 100 de euro. Aici intra numai serviciile hoteliere. Analizele, consultatiile, ecografiile sunt platite separat", a mai spus directorul Erghin. Daca internarea pare un pret destul de piperat, nu acelasi lucru se poate spune de celelalte servicii. Astfel, o consultatie costa 350 de mii de lei, o ecografie se situeaza intre 450 de mii si un milion si jumatate de lei. Pe de alta parte, o nastere normala costa intre 600-700 euro, iar una prin cezariana poate ajunge si la 1.200 euro. Noutatea acestei clinici o constituie "salonul unic de nastere".

Acest concept inseamna ca viitoarea mamica este spitalizata intr-o rezerva unica, special amenajata, unde va naste si va ramane pana la externare impreuna cu nou-nascutul. "Este un concept promovat din Vest, unde de ani de zile se practica asa ceva. Se pune problema, nu atat a costurilor, cat a schimbarii mentalitatii romanilor privind maternitatea-spital. Noi le oferim mamicilor o a doua casa, unde sa se simta in siguranta", ne-a spus si directoarea Serba Georgeta. Directorul Erghin spera ca, pana la sfarsitul lunii viitoare, deja prima mamica sa nasca aici.

Autor: Alexandru Ionescu

Averea