Seres: Circa 70% din factura la energia termica reprezinta contravaloarea pierderilor

Sambata, 28 Octombrie 2006, ora 16:29
1033 citiri

Aproape 70% din factura populatiei la energia termica reprezinta contravaloarea pierderilor de caldura, a declarat, vineri, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres."In Romania, energia termica livrata consumatorilor casnici se pierde intr-un mod aproape incredibil. La 100 de lei platiti pentru agentul termic livrat, aproape 70 reprezinta costul pierderii", a afirmat Seres.

El a adaugat ca un consum energetic "inteligent" ar determina reducerea facturilor.

"Comisia Europeana a stabilit, in aceasta saptamana, noi standarde de eficenta a energiei, pentru a determina reducerea consumului cu circa 20%. Nu este vorba de o rationalizare a consumului. (...) Nu va veni nimeni sa ne stinga lumina in casa sau sa ne inchida aragazul, dar trebuie sa constientizam ca un consum inteligent va reduce substantial facturile si, in acelasi timp, va prelungi viata resurselor", a spus Seres.

El a precizat ca, in urmatorii patru ani, Romania trebuie sa atinga o cota de utilizare a energiei din surse regenerabile de 33% din consum, potrivit reglementarilor internationale preluate de legislatia interna.

"Am avut o serie de intalniri cu reprezentantii marilor companii petroliere din Romania, care si-au manifestat interesul pentru constructia de rafinarii de biocarburanti in Romania", a mentionat Seres.

Conform acestuia, distribuitorii de electricitate vizeaza, la randul lor, derularea unor proiecte in sectorul energiei eoliene.

Seres si ambasadorul britanic Robin Barnett au incheiat, vineri, documentul de aderare a Romaniei la parteneriatul pentru energie regenerabila si eficienta energiei (REEEP).

Romania este al 33-lea stat care se alatura acestui parteneriat international public-privat si prima tara din Europa de Est care intra in program alaturi de Marea Britanie.

Parteneriatul presupune eforturi de protejare a climei si de dezvoltare durabila pe plan energetic, prin sporirea ponderii energiilor de tip regenerabil in consumul total de energie al tarii.

Mediafax