Supermarket-ul, un furnizor de caldura - o abordarea responsabila pentru viitor

Luni, 25 Mai 2015, ora 14:59
1866 citiri
Supermarket-ul, un furnizor de caldura - o abordarea responsabila pentru viitor

Economisirea energiei este unul din subiectele recurente pe agenda publica, reducerea dependentei de combustibili fosili si folosirea surselor regenerabile fiind prioritati la nivel global si local.

Un rol important in reducerea emisiilor de carbon il va juca insa cresterea eficientei energetice prin reutilizarea energiei de surplus. Un exemplu de buna-practica in aceasta directie este colaborarea dintre Regia de Termoficare din Sonderborg, lantul de supermarketuri danez SuperBrugsen si compania daneza Danfoss.

In urma proiectului dezvoltat in parteneriat, supermarketurile SuperBrugsen din Horuphav si de pe insula Als, Danemarca, au devenit si furnizor de servicii de termoficare pentru locuitorii din apropierea magazinelor. Acestia beneficiaza de termoficare furnizata din surplusul de caldura recuperat de la sistemul de refrigerare al supermarketului SuperBrugsen, masura ce contribuie la reducerea emisiilor de CO2.

Aproximativ 20 de supermarketuri daneze transmit surplusul de caldura in sistemul de termoficare local - acest lucru se intampla acum si in Horuphav, insula Als. Datorita acestei investitii, lantul SuperBrugsen va ajuta la reducerea poluarii mediului, deoarece prin recuperarea caldurii se va reduce impactul emisiilor de CO2 asupra mediului.

"In prezent, atat in Danemarca, cat si la nivel global, se poate observa potentialul sistemelor de refrigerare de a deveni parte integranta a sistemului de termoficare local. Aceasta inseamna ca supermarketurile sau abatoarele cu sisteme de refrigerare de mari dimensiuni sau, in principal, toate unitatile cu sisteme de refrigerare de mari dimensiuni, pot deveni din consumatori de energie, furnizori de energie.

Pana acum cativa ani, noutatea consta in faptul ca puteam utiliza caldura generata de sistemele de refrigerare pentru a incalzi supermarketurile. Astazi, aceasta tehnologie este utilizata in majoritatea supermarketurilor noi, dar acum, aceleasi supermarketuri pot furniza caldura si catre locuintele private, amplasate in apropiere", afirma Torben Green, inginer in cadrul Danfoss, care face parte din echipa de proiect care a dezvoltat solutia din Horuphav.

"Este putin mai costisitor sa punem in practica aceasta solutie in vechile magazine, dar toate supermarketurile noi ar trebuie sa refoloseasca surplusul de caldura de la sistemul de refrigerare pentru termoficare. Este mult mai convenabil de implementat aceasta solutie cand se construieste un magazin nou", mai spune Torben Green.

Reducerea semnificativa a impactului asupra mediului

Supermarketul SuperBrugsen din Horuphav economiseste deja peste DKK 200.000 anual la factura de gaz si reduce emisiile de CO2 cu 34% prin utilizarea surplusului de caldura de la sistemul de refrigerare pentru a incalzi apa pentru uz domestic, pentru curatare, printre altele, iar datorita noului racord la sistemul de termoficare, SuperBrugsen are inca o sursa de venit, si anume prin vanzarea serviciilor de termoficare consumatorilor racordati la sistemul de termoficare din Sonderborg.

"SuperBrugsen dispune acum de o solutie favorabila mediului inconjurator, care se potriveste foarte bine politicii lantului de supermarketuri cu privire la protectia mediului, bazata pe recuperarea caldurii si utilizarea de panouri solare pe acoperis. In plus, investitia este amortizata in doar 12 luni", afirma Torben Green.

Furnizarea de caldura pentru 16 locuinte private

Faptul ca Regia de Termoficare din Sonderborg primeste acum surplusul de caldura produs de supermarketul SuperBrugsen din Horuphav este in totala concordanta cu viziunea sa de a furniza si distribui servicii de termoficare favorabile mediului inconjurator.

"Calculele arata ca surplusul de caldura produs de supermarketul SuperBrugsen este suficient pentru a incalzi anual 16 locuinte asa numite standard, cu o suprafata de 130 m2. Proiectul nu a fost unul dificil si a fost derulat in stransa colaborare cu Danfoss si SuperBrugsen", afirma Jan Due Kristensen, seful de departament din cadrul Regiei de Termoficare din Sonderborg.

Cum functioneaza?

Acesta este un exemplu foarte bun al modului in care sistemul de termoficare poate fi utilizat ca infrastructura energetica in doua sensuri pentru a distribui si, prin urmare, pentru a utiliza energia, care altfel s-ar fi pierdut.

Bazandu-se pe obiectivele politice de a retrage treptat combustibilii fosili si de a utiliza sursele de energie regenerabila si surplusul de energie intr-o mai mare masura, reteaua de termoficare va juca un rol cheie in sistemele energetice urbane ale viitorului.

In principiu, toate supermarketurile amplasate in apropierea unui furnizor de servicii de termoficare, pot furniza surplusul de caldura de la sistemul de refrigerare locuitorilor din apropiere. Cel mai ridicat cost suportat cu construirea unei retele de termoficare il reprezinta sapaturile necesare in vederea amplasarii conductelor de termoficare si achizitionarea unei pompe. De restul, se ocupa sistemul de refrigerare.

Despre Danfoss

Divizia Danfoss Tehnica Incalzirii

Danfoss Tehnica Incalzirii este unul din liderii domeniului incalzirii, oferind o gama larga de componente si solutii pentru generarea, distributia si utilizarea caldurii pentru confort si economie de energie in cladiri si locuinte. Divizia este organizata in urmatoarele domenii strategice:

* Controlul confortului rezidential si din cladirile comerciale

* Componente pentru arzatoare

* Echipamente pentru termoficare

* Incalzire prin pardoseala

#supermarket energie termica, #supermarket furnizor caldura, #Danfoss tehnica incalzirii , #Energie termica