Fostul combinat Romfosfochim devine parc solar printr-o investitie de 25 de milioane de euro

Miercuri, 07 August 2013, ora 15:10
3642 citiri
Fostul combinat Romfosfochim devine parc solar printr-o investitie de 25 de milioane de euro

Un parc fotovoltaic de 5 MW va fi construit in comuna prahoveana Valea Calugareasca, pe amplasamentul fostului combinat chimic Romfosfochim, pe locul unui fost batal de fosfogips, proiectul fiind accesat de un investitor privat si finantat in cadrul Programului Operational Sectorial "Cresterea competitivitatii economice" (POS CCE) 2007-2013.

Contractul de finantare pentru proiectul "Construire statie de producere a energiei electrice bazata pe energie solara cu panouri fotovoltaice" a fost semnat miercuri, la Valea Calugareasca, de secretarul de stat in Ministerul Economiei, Maricel Popa, valoarea totala a investitiei fiind de 106.836.000 lei. Perioada de implementare prevazuta in contract este de 24 de luni.

Maricel Popa a precizat ca aproximativ 58 de milioane de lei sunt fonduri nerambursabile.

Investitia presupune construirea unei centrale cu panouri fotovoltaice cu o putere de 5,38 MW, statia de producere a energiei electrice, panourile solare si instalatiile aferente constructiei urmand a fi amplasate pe locul unui fost batal de fosfogips care a apartinut combinatului chimic de la Valea Calugareasca.

Investitorul privat a explicat ca acest proiect are particularitatile lui, in conditiile in care parcul fotovoltaic va fi realizat pe un fost batal de fosfogips care a fost decontaminat, materialul existent in depozit fiind acoperit cu o membrana speciala si sigilat.

"Cu acest proiect, noi, ministerul, ajungem la un procent de 98,7% contractare din POS CCE, axa de competitivitate energetica, si dorim ca pana la sfarsitul lunii sa ajungem pana la 100%. S-a demonstrat ca se poate ajunge la un procent substantial. Din 22%, din februarie, (...) am reusit sa ajungem aproape la 100% proiecte contractate. Putem spune ca la ora actuala Romania se incadreaza in obligatiile europene de 24%. La ora actuala avem 23% energie regenerabila. Suntem pe drumul cel bun", a declarat Maricel Popa.

Reprezentantii companiei italiene care investeste la Valea Calugareasca au anuntat, in urma cu doi ani, ca doresc sa realizeze pe amplasamentul fostului combinat chimic Romfosfochim un parc industrial eco-tehnologic ce se va intinde pe o suprafata de aproximativ 50 de hectare, investitia totala fiind estimata la 100 de milioane de euro.

Combinatul de Ingrasaminte Chimice Valea Calugareasca a fost infiintat in anul 1970 si a functionat pana in 1997, din 1990 numindu-se Romfosfochim.

In fabrica de ingrasaminte chimice au functionat instalatii de producere a acidului sulfuric, acidului fosforic, de ingrasaminte chimice, produse chimice pe baza de fosfor, clor, sulf.

#parc solar combinat Romfosfochim, #parc fotovoltaic Valea Calugareasca, #investitii energie solara Romania , #Finantare panouri solare