ANRE: Taxa pentru monopolul natural nu ar trebui sa intre in tarifele pentru energie

Joi, 28 Februarie 2013, ora 17:05
1648 citiri
ANRE: Taxa pentru monopolul natural nu ar trebui sa intre in tarifele pentru energie

Specialistii din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) sunt de parere ca taxa pe monopolul natural nu ar trebui sa intre in tarif pentru ca, in momentul privatizarii, redeventa pentru exploatarea serviciului de utilitate publica nu a fost element de competitie, a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, Nicolae Havrilet, presedinte ANRE.

"A fost element de competitie doar programul de investitii si pretul pe actiune. La nivelul redeventei s-a stabilit, apriori, 1%. Noi consideram ca aceasta taxa (pe monopolul natural n.r.), care nu este foarte mare, daca ne gandim la energia electrica, este 0,2% din tarif, iar la gaze 0,7%. In momentul in care gazele (pretul gazelor n.r.) vor creste conform programului cuvenit si aceasta taxa la gaze va cobori la 0,2%", a spus Havrilet.

El considera ca este o taxa destul de mica si poate fi preluata din profitul companiilor.

Guvernul a aprobat, in 22 ianuarie 2013, Ordonanta privind impunerea unor masuri de impozitare suplimentara pe activitatile cu caracter de monopol natural permise de stat prin contractele de privatizare sau prin concesionarea unor active detinute de stat sau a unor servicii publice.

Potrivit actului normativ, taxa pe monopolul natural va fi aplicata operatorilor din sectorul energiei electrice si al gazului metan de la 1 februarie 2013 si va aduce suplimentar la bugetul de stat 257,52 milioane lei in 2013 si 295,7 milioane lei in 2014.

Valoarea taxei este de 0,45 lei/MWh si este aplicabila pentru energia pentru care se aplica tarifele aferente serviciilor de transport energie electrica sau gaze naturale si respectiv valoarea de 1,25 lei/MWh energiei pentru care se aplica tarifele aferente serviciilor de distributie energie electrica sau gaze naturale. Taxa suplimentara va fi inclusa in tarifele practicate de companiile din sectorul energie electrice si al gazelor naturale. Taxa pe monopolurile naturale din sectorul energiei se aplica pana la data de 31 decembrie 2014.

Taxa nu va fi platita de operatorii de distributie de energie electrica sau gaze naturale care au un numar de clienti mai mic de 100.000.

Energia electrica pentru populatie va fi mai scumpa cu 1-2%

Si in cazul persoanelor energia electrica se va scumpi in acest acest an cu 1-2% la consumatorii casnici si o crestere de 10% a tarifului la gaze.

"La finalul anului prevad, pentru consumatorul casnic, un pret mai mare cu 1-2%. La consumul industrial, unde avem aceasta dereglementare in desfasurare, pentru ca se va finaliza la 1 ianuarie 2014, datorita surplusului de energie pana acum nu a crescut, ci a scazut pretul energiei electrice. In ceea ce priveste gazele naturale la sfarsitul anului vom avea o crestere a facturii de 10% aplicata in doua etape, 8% la 1 iulie si 2% la 1 septembrie pentru casnici", a spus Havrilet,

Pentru consumatorii industriali acesta prevede o crestere de 18% a facturii.

Tariful reglementat pentru energia electrica a crescut cu 6% de la 1 ianuarie 2013, urmand ca, de la 1 iulie, sa mai aiba loc o majorare cu 2%. De asemenea, la factura finala se va adauga o crestere de 8% reprezentand energia verde, cea ce va insemna doi lei in plus la factura, lunar.

In ceea ce priveste pretul pentru gaze naturale, pentru consumatorii casnici prima majorare va fi realizata la 1 iulie 2013, cand pretul reglementat va creste cu 8%, iar cea de-a doua la 1 octombrie cand acesta va urca cu doua procente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#energie electrica pret, #tarife energie populatie, #suprataxare companii energie , #Stiri energie