ANRE vrea sisteme inteligente de masurare a energiei

Duminica, 04 Septembrie 2011, ora 12:40
1792 citiri
ANRE vrea sisteme inteligente de masurare a energiei

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) va evalua implementarea sistemelor de masurare inteligente din punct de vedere al costurilor si beneficiilor pe termen lung pentru piata, al rentabilitatii precum si al termenelor fezabile de implementare, pana la 3 septembrie 2012, potrivit NewsIn.

Prevederea este prevazuta intr-un proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), prin care ministerul propune modificarea Legii nr.13 a energiei electrice.

"in conditiile in care se constata ca implemetarea sistemelor de masurare inteligente este avantajoasa pentru functionarea pietei de energie, ANRE aproba un calendar de implementare pe o perioada de maximum zece ani a sistemelor de masurare inteligente, astfel incat cel putin 80% dintre clienti sa dispuna de sisteme de masurare inteligente pana in 2020", se mai arata in documentul citat.

Totodata, o alta prevedere a proiectului de act normativ este ca presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) ar putea avea un mandat de sase ani in loc de cinci ca pana in prezent.

De asemenea, ANRE va avea un presedinte si un singur vicepresedinte, care vor fi numiti de prim-ministrul Romaniei, iar mandatele acestora vor putea fi reinnoite o singura data, potrivit proiectului de act normativ. Potrivit legii in vigoare, ANRE putea avea chiar si trei vicepresedinti.

ANRE va fi in continuare abilitata sa acorde, sa modifice si sa suspende sau sa retraga autorizatiile si licentele pentru operatorii economici din sectorul energiei electrice, inclusiv pentru producatorii de energie termica produsa in cogenerare, precum si sa aprobe preturile reglementate de vanzare-cumparare a energiei electrice si a energiei termice produsa in cogenerare de inalta eficienta si va stabili in continuare si tarifele reglementate pentru serviciile de transport si de distributie a energiei electrice.

#anre, #energie, #sisteme masurare inteligenta, #piata energie , #Stiri energie