Aproximativ 20% din totalul energiei consumate in Romania in 2010 va provenii din surse regenerabile

Duminica, 09 Septembrie 2007, ora 18:02
1014 citiri

Consumul de energie electrica din surse regenerabile, incluzand sursele hidro, va reprezenta mai mult de 18 la suta in 2010 din consumul total de energie din Romania, a declarat sambata, pentru ROMPRES, presedintele director general al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, Stefan Popa.

'In UE, tinta consumului de energie electrica din surse regenerabile a fost stabilita la 18 la suta, in 2010. In Romania, insa, aceasta tinta va fi atinsa mult mai repede, pentru ca Uniunea ne preseaza sa realizam acest lucru. Din pacate, birocratia, coruptia, si interesele politice depasesc cu mult in Romania nivelul din UE', a afirmat presedintele CCIB.

Sursele regenerabile de energie, in special energia solara si e cea eoliana, pot creste de doua ori productia energiei decat produce Centrala de la Cernavoda, intr-o perioada similara de timp, potrivit lui Stefan Popa.

'In 20 de ani, prin utilizarea surselor regenerabile de energie, poluarea cauzata de industria transporturilor de 30 la suta din totalul poluarii, poate fi redusa la 5- 10 la suta. Acest lucru poate fi obtinut prin utilizarea transportului pe ape', a precizat presedintele CCIB.

In prezent, energia hidro are o cota de piata de 20 la suta, potrivit lui Stefan Popa.

Presedintele CCIB a participat la Conferinta Sursele regenerabile de energie, cheia unui viitor durabil, desfasurata in perioada 7-8 septembrie 2007 la Mangalia.

Evenimentul si-a propus sa traga un semnal de alarma opiniei publice si mediului de afaceri in privinta necesitatii reorientarii catre valorificarea resurselor energetice ecologice.La conferinta s-a lansat lucrarea Raportul de Veghe in Domeniul Energiei. Coordonatorul colectivului de autori este Nicolae Vasile, vicepresedintele CCIB.

De asemenea, Mangalia a primit titlul de Capitala a Energiilor Regenerabile, acordat de Centrul pentru Promovarea Energiei Curate si Eficiente in Romania - ENERO.

La conferinta au participat reprezentanti ai autoritatilor nationale, regionale si locale, din domeniul energiei si mediului, precum si asociatii, institute de cercetare si companii din aceste domenii.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)