Calendarul liberalizarii preturilor la energie nu este credibil

Marti, 29 Mai 2012, ora 16:14
1313 citiri
Calendarul liberalizarii preturilor la energie nu este credibil

Legea energiei electrice prevede un interval scurt pentru liberalizarea preturilor pentru consumatorii non-casnici, termen ce nu poate fi considerat credibil, a declarat, marti, Stefan Botezatu, partener, coordonator practica energie Kinstellar, la o conferinta pe tema strategiei energetice a Romaniei.

"Actualul proiect de lege al energiei electrice prevede un interval scurt pentru liberalizarea preturilor, cel putin la consumatorii non-casnici. Este foarte scurt si nu este credibil", a afirmat acesta.

De asemenea, reprezentantul Kinstellar a precizat ca exista "portite" in lege, iar companiile vor reactiona daca politicul va apela la acestea.

"Prima amanare estimata este termenul excesiv de implementare a legislatiei secundare. Probabil va fi presiune externa pentru implementare. Calendarul, cel putin pe non-casnici, nu poate fi implementat. Depinde doar de decizia politica daca se va implemenata calendarul, dar mediul privat va suferi. Statul incurajeaza de fapt subventionarea unor categorii de consumatori care nu ar trebui sa aiba pret reglementat. Daca se va amana liberalizarea, probabil unii furnizori reglementati se vor gandi la actiuni mai serioase. Daca amanarea se intampla, companiile vor avea de suferit, investitorii se vor gandi la alte actiuni serioase", a precizat Stefan Botezatu.

Potrivit proiectului Legii energiei electrice, data la care se va face liberalizarea preturilor la energia electrica este 31 decembrie 2013 pentru consumatorii non-casnici si 31 decembrie 2017 pentru cei casnici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#liberalizare preturi energie, #termen liberalizare preturi energie, #legea energie electrica , #Stiri energie