Carentele legislative franeaza investitiile in energie

Miercuri, 31 Martie 2010, ora 11:47
1542 citiri
Carentele legislative franeaza investitiile in energie

Lipsa unui cadru legislativ coerent impiedica dezvoltarea investitiilor in energie, sustin membrii din cadrul firmei de avocatura Musat&Asociatii, care propun solutionarea aspectelor legate de modul in care sunt gestionate si atribuite certificatele verzi.

"Energia regenerabila este un domeniu vedeta pentru investitori si a luat avant odata cu introducerea Legii 220/2008, prin stabilirea cotelor obligatorii de certificate verzi pentru perioada 2008-2020, creand astfel posibilitatea planificarii investitiilor pe termen mediu si lung.

Din pacate, legea nu este deocamdata pe deplin functionala, neavand norme de aplicare si asteptand aprobarea Uniunii Europene referitoare la schemele de ajutor de stat, ceea ce afecteaza destul de serios potentialul acestui sector.

Un cadru legislativ coerent ar atrage o dublare a numarul investitorilor in energie eoliana, iar din experienta mea personala va pot spune ca sunt cel putin 10-15 investitori cu care am discutat in ultimele luni si care detin atat interes, cat si resurse de a investi in proiecte energetice din resurse regenerabile", precizeaza in acest context Miruna Suciu, Partener Musat & Asociatii si coordonatoarea departamentului de energie, precizeaza Mediafax.

Comisia Europeana a solicitat informatii referitoare la Legea 220/2008 in urma cu circa un an, aspectele referitoare la normele de aplicare ale legii nefiind deocamdata clarificate.

"Solutionarea aspectelor legate de modul in care sunt gestionate si atribuite certificatele verzi, considerate de catre unele voci drept o forma deghizata de ajutor de stat, controversa aflata si pe agenda Comisiei Europene, este necesara pentru crearea unui mediu de business competitiv.

Discutiile derulate astazi intre autoritatile ce reglementeaza acest domeniu si reprezentantii mediului privat demonstreaza dorinta tuturor partilor de a rezolva aceasta situatie", este de parere Anca Buta Musat, Partener Musat & Asociatii.

#lege, #cadru, #legislativ , #Stiri energie