CE a trimis aviz motivat Romaniei pentru netranspunerea unor directive in domeniul energiei

Miercuri, 30 Iunie 2010, ora 01:14
1601 citiri
CE a trimis aviz motivat Romaniei pentru netranspunerea unor directive in domeniul energiei

Comisia Europeana (CE) a trimis avize motivate catre 20 de tari, intre care si Romania, pentru netranspunerea a doua directive europene in domeniul energiei si gazelor naturale, se arata intr-un comunicat emis marti de institutie, citat de Newsin.

"Comisia Europeana a hotarat sa trimita 35 de cereri separate unui numar de 20 de state membre prin care le solicita transpunerea si aplicarea integrala a diverse aspecte ale legislatiei UE in vederea crearii pietei unice de gaz si energie electrica. Aceste norme vizeaza consolidarea capacitatii si a transparentei pietelor de gaz si de energie electrica.

Pentru a asigura concurenta si securitatea aprovizionarii, este esential ca piata sa functioneze in mod corespunzator, sa fie bine reglementata, transparenta si interconectata", se arata in comunicatul Comisiei Europene.

O piata unica a energiei la nivelul UE eficienta si pe deplin functionala ofera consumatorilor posibilitatea de a alege, dintre companii, pe cele care furnizeaza gaz si electricitate la preturi rezonabile; in acelasi timp, piata va deveni mai accesibila pentru toti furnizorii, in special pentru furnizorii cei mai mici si cei care fac investitii in surse regenerabile de energie.

Acest lucru va ajuta si UE sa depaseasca criza economica. In termen de doua luni, statele membre respective trebuie sa raspunda cererilor care, in cadrul procedurilor de incalcare a dreptului UE, iau forma unor "avize motivate".

In cazul in care raspunsurile oferite de statele membre vizate nu sunt satisfacatoare, Comisia poate prezenta aceste cazuri in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

Astfel, 20 de state membre au primit, in total, 35 de avize motivate din partea Comisiei: Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Ceha, Germania, Spania, Franta, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Tarile de Jos, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Slovacia, Suedia si Regatul Unit.

Principalele cazuri de incalcare a legislatiei identificate de Comisie se refera la faptul ca operatoriii sistemelor de transport de energie electrica si gaz nu furnizeaza informatii, ceea ce impiedica accesul efectiv al furnizorilor la retele, la faptul ca sistemele de alocare a capacitatii retelelor nu sunt corespunzatoare, ceea ce face ca retelele de transport de energie electrica si gaz in statele membre sa nu fie folosite in cele mai bune conditii.

De asemenea, alte incalcari ale legislatiei europene se refera la faptul ca nu exista coordonare si cooperare transfrontaliera intre operatorii sistemelor de transport de energie electrica si autoritatile nationale, aspecte necesare pentru a imbunatati alocarea capacitatii retelelor in punctele de interconectare transfrontaliera, astfel incat reteaua electrica existenta sa raspunda cat mai bine nevoilor regionale si europene.

Totodata, autoritatile competente ale statelor membre nu adopta masuri eficace privind aplicarea legii in cazul nerespectarii reglementarilor UE, iar la nivel national nu exista sanctiuni eficace.

CE mai informeaza ca patru state membre (Belgia, Polonia, Romania si Slovenia) nu si-au respectat obligatia de a crea mecanisme alternative de solutionare a litigiilor, in conformitate cu urmatoarele directive: Directiva 2003/54/CE privind normele comune pentru piata interna de energie electrica si Directiva 2003/55/CE privind normele comune pentru piata interna in sectorul gazelor naturale. 

#comisia europeana, #energie, #aviz , #Stiri energie