Ce alegi: o afacere part-time sau una full-time?

Luni, 20 Decembrie 2010, ora 11:40
2435 citiri
Ce alegi: o afacere part-time sau una full-time?

Chiar daca in cele din urma planuiesti sa iti dedici timpul si energia in totalitate pentru a-ti conduce afacerea, cel mai indicat este sa incepi cu o afacere de care se ocupi, in regim de part-time, potrivit Entrepreneur.com.

Vei reduce astfel riscurile pentru ca iti permite sa te bazezi pe venitul si beneficiile job-ului full time, dar in acelasi timp vei putea sa iti cresti afacerea, incet si sigur.

Pentru a reusi pe ambele planuri, ai nevoie de abilitati excelente de gestionare a timpului, autodisciplina, precum si de sprijinul familiei si prietenilor. Esential este si angajamentul tau.

Iata ce trebuie sa ai in vedere atunci cand vrei sa gasesti tipul de afacere care ti se potriveste.

Evalueaza potentialul ideii tale

Studiaza concurenta din industria in care activezi, situatia economica a domeniului de activitate, scaderea numarului de clienti si disponibilitatea potentialilor clienti.

De exemplu, daca te gandesti sa-ti deschizi un salon de infrumusetare de lux, evalueaza numarul de saloane similare, numarul de femei cu venituri medii si peste medii din zona si sumele pe care acestea sunt dispuse sa le plateasca.

Urmatorul pas este sa-ti conturezi obiectivele si strategiile intr-un plan de afaceri detaliat.

Fa previziuni de piata si stabileste obiectivele pe baza acestor constatari. Aceasta cercetare iti va oferi o imagine a posibilitatilor pe timp lung si astfel vei avea certitudinea ca afacerea se afla pe drumul cel bun.

Cei care vor sa-si deschida o afacere part-time ar trebui sa scrie si ei un plan de afaceri, deoarece ii va ajuta mai tarziu sa faca trecerea la full-time.

Evalueaza cifrele

Expertii citati de Entrepreneur.com recomanda ca inainte de lansarea oricarei afaceri full-time trebuie sa te asiguri ca ai suficienti bani pusi deopare macar pentrua a acoperi cheltuielile afacerii pe sase luni.

Un plan de afaceri iti va arata cat timp trebuie sa astepti pana ca afacerea ta sa genereze profit.

Apeleaza la toate economiile pe care le ai.

Daca tinzi sa alegi o afacere part-time, stabileste-ti mai intai prioritatile financiare.

O regula de care ai trebui sa tii cont este ca trebuie sa astepti pana cand afacerea part-time genereaza venituri, macar echivalentul a cu cel putin 30 la suta din salariul tau actual de la locul de munca cu norma intreaga.

Implicatia familiei

Partea emotionala si psihologica a derularii unei afaceri este la fel de importanta ca si aspectele financiare si cele ale pietei.

Beneficiezi de sustinerea familiei tale pentru a deschide o afacere? Membrii familiei stiu care sunt sacrificiile pe care trebuie sa le faci atat pentru o afacere full-time cat si pentru una part-time?

Asigura-te ca vor putea discuta cu tine in momentul in care vor avea anumite obiectii sau nelamuriri legate de afacere.

De asemenea, stabileste cateva reguli de baza, cum ar fi ca nu agreezi ideea de a discuta afaceri la masa de cina.

Nu uita de nevoile tale

In cazul in care ideea de a lansa o afacere full-time iti provoaca insomnii, atunci, probabil, o afacere part-time este cea mai potrivita alegere.

Pe de alta parte, daca trebuie sa lucrezi peste program la locul de munca, conduci in jur de 100 de kilometri zilnic pana la birou si inapoi si mai ai si tripleti in varsta de 2 ani, daca iti mai deschizi si o afacere part-time asta ar insemna ... dezastrul.

Evalueaza efectele pe care le are asupra ta atat o afacere part-time si una full-time.

Cel mai probabil va trebui sa lucrezi pana seara tarziu, la sfarsit de saptamana sau in pauza de masa, posibil ca nu vei mai avea nici macar vacanta.

Tu esti singurul care poate decide daca sa lansezi o afacere part-time sau daca sa optezi pentru una full time.

Indiferent de varianta pe care o alegi, secretul succesului este o evaluare onesta a resurselor tale.


Articol de Loredana Balan

#afacere, #avantaje, #full, #part, #time , #Stiri energie