Cererea de energie a crescut cu aproape 45 la suta in ultimii 30 de ani

Sambata, 11 Noiembrie 2006, ora 17:03
914 citiri

Cererea de energie a crescut cu 40 - 50 la suta in ultimii 30 de ani, in conditiile diminuarii resurselor naturale. Intre produsele cele mai solicitate sunt gazele naturale, unde cererea de consum a crescut cu 21 - 28 la suta in perioada 1971 - 2006, a avertizat Johannes Benigni, director general la PVM Oil Associates, prezent la Summit-ul energiei de la Viena.

Cresterile cele mai mari in cererea de gaze naturale au fost inregistrate in Asia (7-15 la suta) si Orientul Mijlociu (7-16 la suta), a declarat Benigni, care a atras atentia ca alternativele energetice sunt foarte limitate.

Pe de alta parte, acesta a aproximat cererea globala de petrol la circa 200 miliarde de barili, iar volumul anual al cererii pana la 300 milioane de barili, in timp ce stocurile scad permanent. Potrivit reprezentantului PVM Oil Associates, furnizarea de petrol din zona Marii Negre se va reduce semnificativ in urmatorii ani, iar biocombustibilul si biomasa vor capata o pondere importanta in Europa in urmatorii 10 ani, a spus Benigni.

Pretul petrolului continua sa creasca, a spus Benigni, considerand ca acesta va depasi 100 dolari pe baril, ceea ce va provoca schimbari economice importante. Rusia tinde sa devina tot mai importanta pe aceasta piata, furnizand 22-23 la suta din total, ceea ce face sa poata controla mai usor pretul gazelor naturale.

In schimb, presedintele companiei austriece de electricitate Verbund, Hans Heider, considera nefondate temerile privind cresterea pretului petrolului si ca aceasta ar putea schimba total structurile economice.

Expertii prezenti la summit au avertizat asupra costurilor de productie a electricitatii care vor fi tot mai ridicate, prin metode conventionale, aratand ca in prezent acestea sunt: in Turcia de 50 euro/MW, in Ungaria - 42euro, Slovenia - 32 euro, Polonia - 31 euro, Romania - 28 euro, Ucraina - 16 euro, Albania - 13 euro si Rusia - 12 euro.

Rompres