Chiar risca Romania sa-si dubleze dependenta de importuri de energie?

Marti, 29 Mai 2012, ora 18:03
1454 citiri
Chiar risca Romania sa-si dubleze dependenta de importuri de energie?

Necesarul de investitii al Romaniei in domeniul petrolului si gazelor naturale este estimat de guvern la 30 miliarde de euro, dar reprezentantii Petrom avertizeaza ca fara investitii de 60 miliarde de euro, Romania si-ar putea dubla dependenta de importuri. Cine are dreptate?

"Romania are nevoie de investitii in sectorul energetic, dar parca ne este tot mai greu sa identificam sursele. Strategia energetica spune ca este nevoie de 30 miliarde euro in tot sectorul energetic.

Mi se pare o estimare prudenta. Din analiza noastra, in sectorul de petrol si gaze, pentru ca Romania sa isi fructifice potentialul, este nevoie de investitii de 30-60 miliarde euro in petrol si gaze", a declarat Razvan Nicolescu, directorul Afaceri Publice si Reglementare OMV Petrom, in cadrul conferintei Mediafax Talks about Energy.

In plus, el a adaugat ca daca Romania nu va investi in energie, importurile din domeniu se vor dubla in 2030 fata de nivelul actual.

Ionut Purica, directorul Centrulului de Consiliere Energetica a declarat pentru Business24 ca astfel de estimari depind foarte mult de ipotezele luate in calcul.

"O estimare pe un astfel de orizont, de 15-20 de ani, tine foarte mult de orice tip de ipoteze iei in calcul. Strategia energetica facuta de guvern, probabil ca va conduce la un anumit tip de crestere economica.

In momentul in care vorbim despre estimari ale unor companii, bineinteles ca fiecare isi are niste valori de intrare, un input care sunt alese si puse intr-un context in care exista o anumita asteptare de evolutie, atat a pietei, cat si a preturilor si asa mai departe. Daca spui ca totalul costurilor explorarilor si exploatarilor sunt duble fata de cat a estimat guvernul, atunci bineinteles ca poate sa iti iasa investitii duble", a precizat pentru Business24, Ionut Purica.

Contextul economic mondial, factor de luat in seama pentru estimari pe 15-20 de ani

In plus, astfel de scenarii trebuie sa aiba in vedere si contextul economic mondial, care ar putea modifica complet datele.

"Un scenariu negativist: poate peste 20 de ani nu mai este euro, Uniunea Europeana s-ar putea sa se sparga si atunci cum putem evalua investitiile? Care ar putea fi rata de devalorizare a euro?"

"Si pe partea cealalta, daca se va stabiliza euro, rata de crestere a UE sa fie si mai mare, sa intre si mai multe tari in UE printre care Turcia sau cine stie, poate Rusia. Si atunci nu o sa mai fie importuri in UE, pentru ca o sa fie utilizarea unor resurse din interiorul UE", a adaugat directorul Centrulului de Consiliere Energetica.

Investitiile in explorare, in interesul companiilor

De cealalta parte, Razvan Nicolescu, directorul Afaceri Publice si Reglementare OMV Petrom a precizat ca statul nu poate acoperi investitiile necesare, in timp ce companiile de stat nu au realizat in ultimii ani investitii notabile. O sursa importanta de finantare a investitiilor ar putea consta in capitalul privat.

Comentand declaratiile reprezentantului Petrom, Ionut Purica a precizat ca rolul statului roman este acela de a atrage investitii in domeniul energeticin timp ce investitiile companiilor ar trebui sa fie legate de modul de exploatare a zacamintelor.

"Vorbim in principiu de investitii in a explora noi rezerve de gaz, investitii in a explora noi rezerve de petrol. Numai ca investitiile pe care le fac companiile mari se leaga de modul de exploatare a acestor zacaminte, a ce gasesc. In plus, este foarte clar ca pe masura ce consumul de energie creste investitiile care se face in zacaminte noi de exploatat va duce in principal la dezvoltarea piatii energetice din Romania.

Deci, atat timp cat vorbim de noi zacaminte de gaz conventional sau neconventional, de noi zacaminte de petrol este foarte clar ca in conditiile acestea, statul roman acorda, dat fiind ca el este proprietarul suveran al zacamintelor si depozitelor care se gasesc sau se vor gasi, diverse facilitati acelora care vor sa faca investitii pe ideea ca gasind zacaminte ei le vor exploata si isi vor recupera investitia", a adaugat Purica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#importuri energie, #investitii energie, #investitii Petrom energie , #Stiri energie