Chisinaul sustine ca gazoductul Iasi-Ugheni va fi operational din luna iulie

Sambata, 15 Martie 2014, ora 09:38
1567 citiri
Chisinaul sustine ca gazoductul Iasi-Ugheni va fi operational din luna iulie

Lucrarile de constructie la gazoductul Iasi-Ungheni pe teritoriul Republicii Moldova sunt finalizate in proportie de 70%, acesta urmand a fi operational incepand cu luna iulie a acestui an, a constatat joi ministrul economiei de la Chisinau, Valeriu Lazar, care a efectuat o vizita la santier.

Potrivit lui Valeriu Lazar, in viitorul apropiat vor incepe lucrarile de subtraversare a raului Prut si de constructie a statiei de masurare a gazelor, transmite un comunicat al ministerului.

Lucrarile la gazoductul Iasi-Ungheni au fost inaugurate la 27 august 2013

Lucrarile de constructie la gazoductul Iasi-Ungheni, care va interconecta Romania si Republica Moldova, au fost inaugurate la 27 august 2013 in partea stanga a Prutului, in prezenta premierilor Victor Ponta si Iurie Leanca si a comisarului european pentru energie Gunther Oettinger.

Conducta de gaz va avea o lungime totala de 43,2 kilometri (dintre care aproximativ 32 de kilometri pe teritoriul Romaniei) si un diametru de 508 centimetri si va fi ingropata la o adancime de 1,8-2,2 metri. Capacitatea maxima a gazoductului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi anual, ceea ce reprezinta mai mult decat consumul anual de gaze al Republicii Moldova.

Insa, pentru ca aceasta conducta sa poata fi utilizata la capacitate maxima, Republica Moldova va trebui sa construiasca o magistrala Ungheni-Straseni, care va permite alimentarea cu gaz de la conducta Iasi-Ungheni si asigurarea consumului anual de gaze. Pentru aceasta sunt necesare investitii de cel putin 60 de milioane de euro, iar autoritatile de la Chisinau au declarat ca acest proiect ar putea fi realizat in decurs de 4-5 ani.

Premierul Iurie Leanca a anuntat in urma cu o luna ca BERD va oferi un grant Republicii Moldova pentru efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru constructia conductei de gaz de la Iasi la Chisinau, pentru a cunoaste care vor fi costurile acestui proiect. "Vreau sa-i multumesc BERD pentru ca ne ofera un grant care ne va permite sa facem un studiu de fezabilitate pentru constructia gazoductului de la Iasi la Chisinau. Concomitent, colegii de la Bucuresti efectueaza aceleasi lucrari din partea lor, astfel ca in baza acestui studiu sa avem costuri foarte precise si sa putem avansa pe ceea ce inseamna interconectarea pe gaze. La fel am discutat despre interconectarea liniilor de energie electrica", a declarat el.

Chisinaul spera ca Romania va putea sa livreze Republicii Moldova gaz la un pret mai mic decat cel importat din Rusia, al carui pret este de aproape 400 de dolari pentru mia de metri cubi, si, in plus, ca isi va asigura securitatea energetica prin reducerea dependentei de gazul rusesc.

#gazoduct Iasi Ungheni, #finlizare gazoduct , #Stiri energie