Constructia celei de-a doua centrale nucleare, in pericol

Luni, 18 Octombrie 2010, ora 00:46
1817 citiri
Constructia celei de-a doua centrale nucleare, in pericol

Autoritatile romane vor sa renunte la constructia celei de-a doua centrale nucleare din tara, din cauza ca prioritare sunt realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, precum si infiintarea celor doi giganti energetici, Electra si Hidroenergetica, au declarat Agentiei NewsIn surse guvernamentale.

"De cea de-a doua centrala nucleara nu a mai vorbit nimeni de cel putin sase luni. Intai trebuie rezolvata problema reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, proiect cu care trebuie sa mergem inainte neaparat, am parcurs deja un sfert din acest proiect.

Apoi, Electra si Hidroenergetica sunt proiecte mult mai aproape de realitate", spun sursele citate.

Aceasta a doua centrala nucleara din Romania urma sa fie functionala abia in 2030 si ar fi urmat sa aiba o putere instalata de 1.000 MW.

De asemenea, autoritatile spuneau ca inca nu a fost ales un amplasament final pentru viitoarea centrala nucleara a tarii. Pana in prezent, se vehicula ca centrala nucleara ar putea fi construita in partea de nord-vest a tarii, pe raul Somes.

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, declarase totodata in luna iulie, intr-un interviu in presa centrala, ca a cerut companiei franceze Areva sa gaseasca un amplasament optim pentru a doua centrala nucleara din Romania, intrucat "avem nevoie de expertiza specialistilor francezi legat de studiul de amplasament".

Altfel, reprezentantii Ministerului Economiei declarau in luna martie pentru NewsIn ca SUA, Franta, Coreea si Canada s-au aratat interesate sa furnizeze tehnologie pentru cea de-a doua centrala nucleara ce urma sa fie construita in Romania, pentru care in prezent se alege amplasamentul.

Specialistii din domeniu spun ca, pentru a stabili cele mai bune locatii pentru centrala nucleara s-a tinut cont de existenta unui rau in apropiere, de seismicitate, roca pentru fundatie, climatologie, circulatia curentilor de aer fiind foarte importanta, si de umiditate.

Potrivit acestora, investitiile in domeniul nuclear sunt rentabile, intrucat se amortizeaza in 12-15 ani, la jumatatea timpului fata de investitiile in surse alternative de producere a energiei electrice.

In prezent, singura centrala nucleara a tarii se afla la Cernavoda si este compusa din doua reactoare cu o putere instalata de circa 700 MW fiecare. 

#centrala nucleara, #eletra, #hidroenergetica, #energie , #Stiri energie