Consumul energetic scazut creeaza dificultati in sistem

Vineri, 15 Martie 2013, ora 12:30
2148 citiri
Consumul energetic scazut creeaza dificultati in sistem

Sistemul energetic national se confrunta cu problema scaderii consumului, acesta ajungand la valori mai mici de 5.000 MW in weekend, a declarat directorul general al Institutului pentru Studii si Proiectari Energetice, Dan Gheorghiu, vineri, la o conferinta privind solutiile integrate de management al carbonului.

"Ne aflam intr-un moment dificil pentru sistemul energetic national. A scazut extrem de mult consumul si sunt momente cand in weekend nu se inregistreaza nici macar un consum de 5.000 MW, in anumite perioade. Avem multa energie nucleara, eoliana, in co-generare, iar pentru carbune si hidro aproape ca nu mai este loc", a afirmat Dan Gheorghiu.

Acesta a precizat ca ISPE a solicitat un studiu care sa arate daca o parte din investitiile in energie se mai pot autosustine.

"Noi am tras un semnal de alarma de acum 4 ani. Am solicitat un studiu pentru sistemul energetic pentru a determina daca energiile regenerabile reprezinta o ofensiva pe aceasta piata. Am solicitat descrierea unor scenarii pentru a determina daca anumite investitii se mai auto-sustin sau nu", a adaugat Dan Gheorghiu.

De asemenea, aceasta a precizat ca sustinerea sectorului energiei regenerabile prin ajutoare de stat sau bonusuri a condus la ingreunarea dezvoltarii programelor de captare si stocare a dioxidului de carbon.

"Tot ce este ajutor de stat sau bonusuri pentru co-generare a dus la o scadere a costului certificatelor de CO2, ceea ce a condus la faptul ca nu mai putem dezvolta proiecte pentru eficienta in captarea si stocarea dioxidului de carbon', a adaugat reprezentantul ISPE.

Secretarul de stat in Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, Elena Dumitru, a subliniat necesitatea implicarii tuturor factorilor, de la cei decizionali pana la mediu privat, in gestionarea managementului carbonului.

"Toti factorii trebuie sa se implice in gestionarea managementului carbonului. Toti trebuie sa contribuim cu o parte, sa avem obiective clare si un calendar de masuri, astfel incat managementului carbonului sa fie integrat si in Romania", a precizat Elena Dumitru.

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, ALSTOM si Institutul de Studii si Proiectari Energetice, in parteneriat cu Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei organizeaza, vineri, o dezbatere privind reducerea emisiilor de carbon prin dezvoltarea si implementarea tehnologiilor eficiente din punct de vedere tehnic si economic pentru managementul integrat al carbonului (MIC).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reducere consum energie Romania, #probleme sistem energetic national, #efecte ajutor energie regenerabila , #Stiri energie