Contractele statelor UE cu Rusia, verificate la sange inca din timpul negocierilor

Miercuri, 13 Mai 2015, ora 11:16
2127 citiri
Contractele statelor UE cu Rusia, verificate la sange inca din timpul negocierilor
Foto: RIA Novosti

Din 2016, Comisia Europeana ar putea verifica la sange contractele inter-guvernamentale semnate de tarile membre UE cu Moscova si alti furnizori de gaze naturale. Anuntul a fost facut de vicepresedintele CE, Maros Sefcovic, seful uniunii energetice din blocul contiunental.

Proiectul unei legi care sa stabileasca conditiile cadru in care tarile Uniunii vor negocia contractele pentru livrarea de gaz este deja in lucru, anunta reporterii Bloomberg.

Variante diverse

"Trebuie sa vedem care este varianta de lucru cea mai avantajoasa", a precizat Sefcovic, referindu-se mai ales la diferentele majore de pret practicate de Gazprom in unele tari din cadrul UE.

"Putem propune reprezentanti ai Comisiei Europene in echipele de negociere, putem impune clauze standard care sa corespunda legislatiei UE sau am putea apela la consultari stranse in perioada negocierilor", a precizat vicepresedintele CE.

In ultimii ani, Polonia, Romania, Cehia, Slovacia si Grecia s-au confruntat cu preturi mai mari decat media europeana, impuse de Gazprom ca urmare a unei politici de sanctiuni dusa de Moscova inpotriva tarilor ex-comuniste devenite membre NATO si UE.

Criza din Ucraina a reliefat nevoia UE de a-si creste gradul de independenta energetica fata de Rusia, care asigura 27% din consumul de gaz natural al Europei.

Pentru a se asigura ca intelegerile cu Rusia nu incalca legislatia care sta la baza crearii uniunii energetice, Comisia Europeana insista sa isi spuna cuvantul inca din timpul negocierilor si nu inainte ca acestea sa fie semnate.

Masura reprezinta si un mod de a contracara ofensiva politica a Kremlinului impotriva Uniunii Europene, pana in prezent Ungaria si Grecia fiind banuite ca fiind verigile slabe ale UE in relatia cu Rusia.

Exemplul South Stream

Reprezentantii CE sustin ca nu mai vor sa repete povestea gazoductului South Stream, un proiect ce urma sa transporte gazele din Rusia direct pe piata europeana si care a fost denuntat in decembrie de presedintele Vladimir Putin.

Motivul refuzului transmis de rusi a fost legat de legislatia stricta din domeniul energiei pe piata europeana, care insista pentru dezvoltarea unui mediu concurential.

"Am vazut ce probleme s-au ivit in trecut cu aceste intelegeri. Odata ce contractele sunt semnate si ratificate este foarte greu sa le mai schimbi. Un astfel de gest poate genera nesiguranta si tensiuni politice", mai spune Sefcovic.

Comisia de supraveghere va actiona pe doua linii: una pentru verificarea intelegerilor inter-guvernamentale si alta pe revizuirea sistemului legislativ de pe piata de gaze naturale din Europa.

In martie, sefii de stat si ai guvernelor europene au convenit sa modifice legislatia in vigoare pentru contractele de alimentare cu gaze naturale, aducand amendamente pentru pastrarea confidentialitatii asupra informatiilor sensibile din contracte.

Uniunea Europeana importa 53% din gazele consumate pe continent la un pret total de un miliard de euro/zi. 10 procente din gazele naturale intrate in Europa tranziteaza teritoriul Ucrainei.

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Schimbarea la față a economiei europene, după europarlamentare. Măsuri tranșante discutate recent la Bruxelles
Schimbarea la față a economiei europene, după europarlamentare. Măsuri tranșante discutate recent la Bruxelles
În cadrul unei ședințe din Consiliul European de la Bruxelles, s-au discutat recent o serie de schimbări majore în administrarea economiilor din blocul comunitar. Printre acestea se numără...
#supraveghere CE contracte gaz Rusia, #control contracte furnizare gaz, #piata energie UE , #Stiri energie