Cosmarul petrolistilor abia incepe. Urmeaza ani de concedieri si pierderi masive

Joi, 30 Iulie 2015, ora 10:54
11064 citiri
Cosmarul petrolistilor abia incepe. Urmeaza ani de concedieri si pierderi masive
Foto: Wikimedia

Anii urmatori nu se anunta benefici pentru companiile petroliere, pretul petrolului urmand sa stationeze in jurul valorii de 50 de dolari/baril pentru mai mult timp.

Prognoza i-a fortat deja pe unii lideri de companii sa anunte reduceri drastice ale bugetelor de cheltuieli.

Dupa o achizitie majora de 70 miliarde de dolari, inclusiv Shell se vede nevoita sa amane planurile de dezvoltare, anuntand la jumatatea acestei saptamani o reducere cu 7 miliarde de dolari a investitiilor si concedierea a 6500 de angajati din toata lumea, arata Bloomberg.

Recesiune de durata

Intr-un comunicat remis joi, 30 iulie, conducerea Shell a admis faptul ca se asteapta la o recesiune de durata pe piata de energie, singura solutie constand in reducerea plafonului de investitii si declansarea unui val de concedieri masive.

In schimb, dividendele promise actionarilor vor ramane la nivelul de 1,88 dolari/actiune pentru anul in curs si cel putin laacelasi nivel pentru 2016.

Profitul inregistrat de companie in cel de-al doile trimestru al acestui an a fost de 3,8 miliarde de dolari, sensibil mai mare decat suma de 3,4 miliarde prevazuta de analisti, dar mult sub veniturile din aceeasi perioada a anului trecut: 6,1 miliarde dolari.

In acest moment, marile companii sunt nevoite sa se bazeze pe profitul generat de rafinarii, o industrie care si-a redus sensibil importanta in ultimii 5 ani, pentru a compensa veniturile reduse din activitatea de extractie.

Shell, BP, dar si alte companii si-au ajustat drastic nivelul cheltuielilor si planurile de investitii pe termen mediu pentru a face fata crizei din piata petrolului.

Planuri de criza

BP, spre exemplu, a anuntat o diminuare a profitului cu 6,3 miliarde de dolari in trimestrul II al acestui an si a avertizat ca pretul redus al petrolului va domina piata de energie pentru cativa ani de acum incolo, anunta si postul american CNBC.

Inclusiv compania franceza Total a suferit o descrestere a veniturilor de 2% in ultimele trei luni, directorii anuntand demararea unui proces de reducere a costurilor in interiorul firmei.

Anul acesta, OMV Petrom a stabilit, de asemenea, o reducere a investitiilor cu 20%, suma bugetata pentru 2015 la acest capitol fiind de 5,3 miliarde lei.

Incepand cu jumatatea lunii trecute, OMV Petrom a inceput si distribuirea dividendelor pentru anul 2014, valoarea sumei integrale care a revenit actionarilor fiind de 634 milioane lei.

Petrolul Brent, un indice de referinta in piata, a inregistrat o scadere a pretului de peste 50 de procente in ultimele 12 luni.

La pompa merge bine

In vreme ce criza petrolului a redus veniturile din activitatea de extractie marilor companii, rafinariile au putut sa se aprovizioneze la preturi mult mai avantajoase, crescand nivelul vanzarilor la carburanti.

Este si unul dintre motivele pentru care concedierile nu vor afecta personalul din rafinarii sau din lanturile de benzinarii detinute de marile companii din sector.

Comertul cu produse petroliere rafinate reprezinta in acest moment singura sansa de crestere a veniturilor pentru marile companii, Shell, BP si Total manevrand zilnic cantitati de carburant care ar putea asigura consumul din Japonia, India, Germania, Franta, Italia, Spania si Olanda.

O revenire a pretului petrolului in jurul valorii de 90 de dolari/baril este prognozata de executivii Shell abia in cursul anului 2018.

#concedieri industria petroliera, #criza petrol, #profit companii petroliere , #Stiri energie