Energie: Romania, cele mai multe oportunitati din Balcani

Miercuri, 02 Iunie 2010, ora 00:02
1665 citiri
Energie: Romania, cele mai multe oportunitati din Balcani

Companiile straine isi reafirma angajamentul pentru investitii in constructia de centrale electrice in diverse tari, de exemplu Romania, insa guvernele trebuie sa arate un angajament real pentru liberalizarea pietelor inainte ca investitorii sa asigure finantarea, potrivit unei analize Reuters citate de Mediafax.

Dupa decenii in care nu s-a investit in productia de energie, aceste state intensifica eforturile de a creste capacitatea de generare pentru a acoperi cererea locala si eventual pentru a sprijini cresterea economica prin exporturi.

Provocarea este, insa, renuntarea la controlul statului in sectorul productiei, folosit timp indelungat ca metoda de limitare a preturilor si asigurare a stabilitatii sociale.

Companiile straine au luat in vizor toate tarile din Balcani, dar pentru multi Romania ofera cele mai multe oportunitati, din cauza localizarii strategice si a unei piete cu potential important de crestere.

Romania intentioneaza sa-si modernizeze capacitatile de productie de energie, detinute in cea mai mare parte de stat, dupa ani de intarzieri repetate, dar acest lucru va fi posibil doar cu ajutorul investitiilor straine. "Sunt putine tari in regiune care au aceleasi avantaje ca Romania.

Tara dispune de propriul petrol, gaz, carbune, potential enorm pentru energie regenerabila si este localizata strategic in regiune cu legaturi la alte piete. Exista, insa, un climat prietenos pentru investitori in Romania in acest moment? Din pacate nu", considera Frank Hajdinjak, seful diviziei din Romania a E.ON.

Aceasta situatie nu a oprit venirea unor companii, dar analistii si investitorii considera ca pentru a atrage un flux constant de fonduri guvernele trebuie sa creasca transparenta preturilor, sa grabeasca aprobarea proiectelor si sa clarifice incertitudinile legislative.

Criza datoriilor din Europa a amplificat temerile privind recuperarea economica a regiunii, insa statele balcanice nu au alta varianta decat sa continue, intrucat costurile de finantare ar putea creste, iar necesitatea dezvoltarii infrastructurii este critica, noteaza analistii.

"Companiile pot amana proiecte cateva luni si ar putea dura mai mult pana sa acopere costurile, dar nevoia de dezvoltare a infrastructurii in regiune este atat de mare incat vor continua", a afirmat Michael LaBelle, analist independent pe domeniul energetic.

Pietele mari si resursele bogate au atras investitorii in Balcani, unde cererea este estimata sa depaseasca productia in urmatorii ani.

Romania negociaza in prezent parteneriate public-private in valoare de circa trei miliarde de euro, potrivit ministrului Economiei, Adriean Videanu, suplimentar fata de pregatirile pentru constructia a doua noi reactoare nucleare.

Singura centrala nucleara din Romania se afla la Cernavoda, iar cele doua reactoare au asigurat 21% din necesarul de electricitate al tarii in 2009. Autoritatile intentioneaza sa construiasca la Cernavoda alte doua reactoare. 

#energie, #eon, #gaze, #videanu , #Stiri energie