Energie si finante-banci, domeniile de interes pentru investitorii straini

Marti, 24 Mai 2011, ora 14:23
1663 citiri
Energie si finante-banci, domeniile de interes pentru investitorii straini

Piata de fuziuni si achizitii va fi mai favorabila pentru vanzatori, in 2011, iar principalele sectoare atractive din Romania in acest an sunt cel energetic, financiar-bancar, bunuri de consum si sectorul industrial, potrivit unui studiu al firmei de avocatura CMS Cameron McKenna, preluat de NewsIn.

O revenire a pietei vanzatorilor, coroborata cu o crestere a numarului de tranzactii sunt principalele constatari ale Studiului Anual European CMS privind fuziunile si achizitiile in 2011, publicat de catre firma europeana de avocatura CMS.

Studiul CMS analizeaza peste 1.000 de tranzactii de fuziuni si achizitii ale companiei, de-a lungul ultimilor patru ani. Analiza facuta arata revenirea unei tendinte favorabile pentru vanzatori pe piata de fuziuni si achizitii din regiune, dupa ce anul trecut aceasta a inclinat semnificativ in favoarea cumparatorilor.

Comparativ cu 2009, la nivel European, in 2010 s-a constatat o crestere de 25% a numarului de tranzactii de fuziuni si achizitii, tendinta care continua si in 2011, se arata in studiu. Deoarece tot mai multi investitori sunt interesati de piata de M&A, oficialii CMS estimeaza ca in 2011 tendinta de a transfera riscul contractual inapoi cumparatorilor este improbabila, existand, cu siguranta, o revenire la o piata mai favorabila vanzatorilor.

"In ceea ce priveste Romania, in 2011 inregistram o crestere semnificativa a interesului investitorilor pentru domeniul M&A (piata de fuziuni si achizitii, n.r.), atat din partea fondurilor de investitii cat si a celor strategice. Principalele sectoare atractive in acest an sunt cel energetic (atat green energy cat si conventionala), financiar-bancar (exituri, vanzari, restructurari de portofoliu), bunuri de consum si sectorul industrial", a declarat partenerul Departamentului Corporate la CMS Romania, Horea Popescu.

De asemenea, Gabriel Sidere, managing partner la CMS Romania, spune ca 2011 se anunta a fi un an al acumularilor si al pregatirilor pentru anul urmator, cand se vor culege, cu adevarat, roadele acestei frenezii a activitatii care a inceput in domeniul M&A in Romania.

"Nivelurile de utilizare, care s-au dublat in ultimele luni, in cazul Departementelor Corporate ale CMS, explica optimismul nostru in ceea ce priveste revenirea sustinuta a cresterii mult asteptate", a afirmat Gabriel Sidere.

Studiul evidentiaza, de asemenea, diferente semnificative in ceea ce priveste obiceiurile si practicile de piata in domeniul fuziunilor si achizitiilor in Europa.

"In Europa Centrala si de Est, arbitrajul ramane principalul mecanism de solutionare a disputelor (76% vs. 33% in Europa, in 2010). In Europa de Sud, tranzactiile au avut tendinta cea mai redusa din Europa de a contine dispozitii de minimis sau clauze globale (basket). In Europa Centrala si de Est, tranzactiile cu clauza de indexare a pretului de achizitie ("earnout") au fost rare (doar 8%), iar clauzele de neconcurenta au fost utilizate mult mai rar decat in restul Europei", se arata in studiu.

In Franta, tranzactiile cu pret de cumparare, cu clauza de indexare (earnout) au fost folosite mai frecvent decat in alte regiuni, o treime din tranzactii avand o astfel de componenta. In Benelux, conditiile de finantare a cumparatorului au fost foarte rare (doar 4%).

"Foarte rar se intampla sa nu existe un plafon de raspundere, iar tranzactiile din Regatul Unit au, in general, cea mai scurta perioada de limitare cu garantie generala,numai 17% dintre acestea avand o perioada de limitare peste 24 de luni. In tarile germanofone, a existat o crestere semnificativa a plafoanelor de raspundere, de pana la 25% din pretul de achizitie (42% in 2010 comparativ cu 35% in anul anterior). Aceasta a fost insotita de o scadere a plafoanelor de raspundere de peste 50% din pretul de achizitie", spun oficialii CMS.

Comparativ cu SUA (conform datelor publicate de ABA), studiul CMS gaseste diferente semnificative in tranzactiile de fuziuni si achizitii efectuate in Europa.

"Clauzele MAC (material adverse change - schimbari adverse materiale) sunt mult mai populare in SUA decat in Europa. Acestea au fost utilizate in 80% din tranzactiile din SUA comparativ cu doar 16% in Europa", informeaza studiul.

Clauzele globale sunt mai frecvente in SUA, iar baza de recuperare este diferita. In SUA, exista un procent de recuperare de 59% "doar surplus", fata de recuperarea "primului dolar" vs. 34% in Europa, in 2010.

"Profilul de risc al regiunii ECE, ca piata emergenta, este in continuare reflectat in termenii si conditiile tranzactiilor de fuziuni si achizitii. Totusi, pe fondul intensificarii activitatii, alocarea riscurilor se normalizeaza. Cred ca putem spune ca in 2011 vom vedea o egalizare a conditiilor pentru vanzatori si cumparatori", a declarat Helen Rodwell, CEE Head of Corporate Practice.

Studiul Anual European CMS privind Fuziunile si Achizitiile in 2011 a inclus sase regiuni europene, astfel: Regatul Unit, tarile germanofone (Austria, Germania si Elvetia), Franta, Benelux (Olanda si Belgia), Europa Centrala si de Est (Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia si Ucraina) si Europa de sud ( Italia si Spania).

Tranzactiile incluse in studiu acopera toate sectoarele de activitate, inclusiv financiar si asigurari, hotelarie si turism, energie si utilitati, produse de larg consum, TMT, infrastructura si proiecte, stiinta, imobiliare si constructii.

CMS a fost infiintat in 1999 si cuprinde 600 de parteneri si peste 2.800 de avocati. CMS activeaza la nivel local in 28 de jurisdictii, cu 56 de birouri in Europa Centrala si de Vest si nu numai.

#energie, #finante banci, #investitii straine, #piata achizitii , #Stiri energie