Europa cauta noi surse de gaze: Ne-am saturat de teama ca nu vom trece iarna!

Joi, 26 Februarie 2015, ora 14:34
3206 citiri
Europa cauta noi surse de gaze: Ne-am saturat de teama ca nu vom trece iarna!
Foto: World Bulletin

Conflictul din Ucraina si tensiunile dintre Occident si Moscova nasc indoieli serioase cu privire la continuarea furnizarii de gaze naturale din Rusia catre Uniunea Europeana.

In momentul de fata, Rusia asigura prin Gazprom 27% din consumul de gaze al Europei, iar vicepresedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, sustine ca este nevoie de o diversificare a furnizorilor.

"Cred ca Europa s-a saturat sa reluam aceleasi negocieri in fiecare vara, pentru a fi siguri ca vom trece cu bine peste iarna viitoare. Una dintre cele mai mari economii ale lumii nu ar trebui sa aiba astfel de griji in secolul XXI", a declarat Sefcovic, intr-un interviu pentru Financial Times.

"Rusia va ramane un furnizor important, dar cu o influenta mai redusa", a mai spus acesta.

Cine sunt potentialii parteneri ai Europei

Sefcovic si-a folosit influenta pentru a prinde in exercitiul financiar al UE suma de 45 de miliarde de euro, bani necesari pentru realizarea coridoarelor sudice de gazoducte, care duc spre Marea Caspica si eventual spre Orientul Mijlociu.

Reteaua va avea un punct final in gazoductul Trans-Adriatic, detinut in parte de BP, care va aduce pana in Italia 10 miliarde de metri cubi din gazele tarilor din zona Caspica.

Programul energetic pe termen lung prezentat miercuri de europeni face referire la "efectele modificarilor climatice si consecintele lor pe termen lung, inclusiv din punct de vedere al securitatii energetice", iar analistii sustin ca fraza este introdusa pentru a anunta planul de diminuare a relatiilor comerciale cu Gazprom.

Schitele initiale ale proiectului includ referiri la "folosirea tuturor instrumentelor diplomatice pentru stabilirea unor parteneriate strategice in domeniul energiei cu Turkmenistan, Azerbaidjan si Algeria", arata reporterii Financial Times.

Blocajul italian

Desi Bruxelles-ul a reusit sa impuna proiectul ca unul de interes comun, scotandu-l din furcile caudine ale diverselor reglementari concurentiale din UE, probleme apar de unde nu te astepti.

Politicienii locali din Puglia, regiune din sudul Italiei, incearca oprirea priectului invocand probleme de mediu. Membrii Comisiei Europene spun ca aceasta este o problema de care Matteo Renzi, premierul Italiei, trebuie sa se ocupe urgent.

Sefcovic sustine ca Bruxelles-ul isi va pune la bataie toate influenta politica pentru a realiza acest proiect pana in 2019.

Deja o serie de discutii pe tema gazoductului azero-european au fost purtate intre Maros Sefcovic si presedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev.

Precedente dezastruoase

Pentru europeni proiectele Nabucco si South Stream reprezinta doua precedente din care Bruxelles-ul trebuie sa fi invatat o lectie dureroasa.

Nabucco, un proiect care urma sa aduca in Austria gazul din Azerbaidjan, Turkmenistan, Iran si Irak, via Turcia, a fost anulat anul trecut, dupa ce unele parti si-au exprimat ingrijorarea ca proiectul este supradimensionat.

"Ne-am invatat lectia cu Nabucco. Am mizat ca acest proiect va fi realizat doar din interesul aratat de mediul de afaceri. De fapt, Nabucco a fost anulat pentru ca nu s-a bucurat de sprijin politic", crede Sefcovic.

South Stream, un alt gazoduct care urma sa asigure o legatura directa intre Rusia si UE, a fost reziliat unilateral de Moscova, care a oprit astfel un proiect comun de 50 de miliarde de euro.

South Stream urma sa transporte catre Europa o cantitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze.

Gazoductul Trans-Adriatic va aduce pana in Italia doar 2% din necesarul de consum al Uniunii Europene, dar specialistii cred ca, din 2020, capacitatea de transport ar putea fi dublata.

Discutii in acest sens s-au purtat in cursul acestei saptamani si cu ambasadorul Turkmenistanului la Bruxelles.

Moment favorabil

Este poate cel mai bun moment pentru europeni sa consolideze bazele unui parteneriat strategic cu Turkmenistanul, stat care detine a patra rezerva de gaze naturale din lume.

UE si China isi disputa acum intaietatea de a obtine un contract de livrare de gaz din zacamintele Turkmenistanului, dar tarile din zona Marii Caspice au nevoie si de acordul Rusiei, stat vecin in zona, pentru a trece efectiv la export.

Momentul este unul pe care atat Bruxelles-ul, cat si Beijingul incearca sa-l speculeze din plin, dupa ce luna trecuta Gazprom a anuntat ca renunta la importul de gaze din Turkmenistan.

Vestea i-a luat prin surprindere pe turkmeni, un oficial dintr-o companie de stat caracterizand Moscova drept un partener care nu ofera incredere.

In acest moment, este mai putin probabil ca rusii sa-si dea acordul pentru un contract incheiat intre Turkmenistan si China, in conditiile in care Moscova spera sa castige o portie cat mai mare din piata chineza de energie.

Pentru Sefcovic aceasta reprezinta o oportunitate in plus. "In acelasi fel in care noi vrem sa diversificam sursele de aprovizionare cu energie, tarile din jurul Marii Caspice vor sa-si diversifice piata de export.

Exista un interes comun, iar Europa este un partener solid, plateste in avans in valuta forte si nu are timp de jocuri sau de sicane. Cred ca acest lucru ne avantajeaza", se arata convins vicepresedintele Comisiei Europene.

#securitate energetica UE, #furnizori gaz natural UE, #gazoduct Trans Adriatic, #negocieri UE Turkmenistan , #Stiri energie