Europenii lupta pentru independenta energetica. Rusii se incrunta. Romanii isi pun singuri piedica

Joi, 07 Mai 2015, ora 12:25
5338 citiri
Europenii lupta pentru independenta energetica. Rusii se incrunta. Romanii isi pun singuri piedica
Foto: Weddig / FAZ

Summit-ul pe teme de Securitate Energetica organizat zilele acestea in capitala Germaniei da fiori rusilor, dezvoltarea rapida a Uniunii Energetice de pe continent fiind privita la Moscova ca o amenintare pe termen lung.

12 state europene vor semna in iunie o declaratie comuna privind eliminarea plafoanelor tarifare si a interventiilor guvernamentale in tranzactiile cu energie din regiune, a anuntat Rainer Baake, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Economice si Energiei din Germania.

Acesta a recunoscut ca dezvoltarea Uniunii Energetice pericliteaza rolul Rusiei de furnizor de gaze pe piata europeana, anunta agentia rusa Sputnik.

Un prim pas

Summit-ul organizat la Berlin are ca scop analiza costurilor si beneficiilor aduse de aparitia Uniunii Energetice din Europa, primul pas catre crearea acesteia constand in liberalizarea pietei de energie din cele 12 state.

Declaratia din iunie urmeaza sa fie semnata de catre rerezentantii Germaniei, Frantei, Belgiei, Olandei, Danemarcei, Poloniei, Cehiei, Austriei, Elvetiei si Luxemburgului, acestor state urmand sa li se alature Suedia si Norvegia, interconectate cu ajutorul unui cablu electric submarin.

"Summit-ul pe teme de securitate energetica vine si ca urmare a deteriorarii relatiilor dintre Occident si Moscova, fortand statele membre UE sa caute surse alternative de energie", a mentionat Baake.

"Nu este o strategie impotriva Rusiei, ci una care sa stimuleze competitivitatea in Europa. Vor fi efecte indirecte in masura in care Europa va deveni tot mai putin dependenta de importurile de energie si acest lucru va avea un efect pe termen lung asupra exporturilor de gaz din Rusia", a mai adaugat secretarul de stat german.

Sud-estul trebuie sa investeasca

In acelasi timp, statele din zona de sud-est a Europei sunt indemnate sa demareze rapid investitii in construirea de terminale pentru gaz natural lichefiat (GNL), ca o alternativa la intreruperea alimentarii cu gaze din Rusia, anunta agentia bulgara Novinite.

Vicepresedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic a anuntat ca proiectul prin care tarile din zona sud-estica a Europei vor avea la dispozitie accesul la cel putin trei surse de alimentare cu gaze naturale urmeaza sa fie facut public in luna iulie.

Oficialul CE a aratat ca scaderea pretului GNL pe piata internationala a determinat adoptarea unei noi strategii in cadrul UE privind cresterea numarului de terminale GNL din porturile europene.

Sefcovic a explicat ca Bruxellesul coopereaza intens cu experti din Canada si Statele Unite in acest domeniu. De altfel, pana in 2020 se estimeaza ca Statele Unite vor deveni cel mai mare exportator GNL pe plan mondial.

La inceputul acestui an, Constanta a fost gazda unui seminar in care s-a discutat oportunitatea construirii unui terminal GNL in portul romanesc de la Marea Neagra, ca parte a unui proiect european amplu dezvoltat pe axa Rin Main-Dunare.

Proiectul pentru terminalul din Romania este elaborat de un consortiu international cu 33 de participanti, coordonarea picand in sarcina Administratiei Portului Rotterdam si a ProDanube International-Austria.

Romania omoara energia verde

In contextul general din Europa, era de asteptat ca Romania sa pluseze pe dezvoltarea sectorului de energie din surse regenerabile, ca o alternativa la deficientele in alimentarea cu energie din import.

In schimb, noile schimbari legislative din domeniu pericliteaza existenta multor producatori de energie din surse regenerabile.

"Modificarile legislative necoordonate cu nevoile pietei vor avea ca rezultat intrarea in insolventa a circa o treime din producatorii de energie din surse regenerabile", opineaza reprezentantii Organizatiei Patronale a Producatorilor de Energie din Surse Regenarabile (PATRES).

"Nivelul finantarilor bancare/a creditelor este mare in acest sector, iar efectul va fi un potential default bancar de circa 1,5 - 2 miliarde de euro", au concluzionat membrii PATRES, dupa sedinta desfasurata sapatamana aceasta.

PATRES are reprezentanti din partea a 83 de companii, atat producatori de energie din tot spectrul regenerabilelor (solar, eolian, hidro si biomasa), cat si reprezentanti ai companiilor de operare si mentenanta, reprezentand firme care au la un loc o putere instalata de peste 400 MW.

#uniune energetica Europa, #acord piata libera energie UE, #importuri gaz Rusia, #strategie securitate energetica Romania , #Stiri energie