Factura la energie va creste cu 4,5% de la 1 aprilie

Miercuri, 30 Martie 2011, ora 18:08
1518 citiri
Factura la energie va creste cu 4,5% de la 1 aprilie

Factura lunara la energie electrica platita de populatie va creste cu 4,5% incepand de vineri, 1 aprilie, ca urmare a introducerii unei contributii pentru sprijinirea producatorilor de energie care polueaza mai putin, potrivit Mediafax.

Consumatorii casnici vor plati lunar cu 1,8 lei pe 100 kWh mai mult, pentru sprijinirea productiei de energie in unitati de cogenerare de inalta eficienta. Nu este vorba de cresterea pretului energiei, ci de un cost suplimentar", au declarat pentru MEDIAFAX surse din Ministerul Economiei.

Tariful pentru 100 kWh, consumul mediu lunar pe gospodarie in Romania, este in prezent de 40 lei, astfel ca valoarea facturii va creste cu 4,5%.

Banii colectati vor fi folositi pentru investitii in unitati de productie in cogenerare de inalta eficienta, care consuma mai putine materii prime si emit mai putine noxe. In schimb, costurile de productie sunt mari din cauza tehnologiilor mai scumpe.

Valoarea contributiei este stabilita prin ordin al presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si va fi inclusa in factura lunara la electricitate.

Ordinul sefului ANRE va intra in vigoare vineri, 1 aprilie.

Contributia va fi acordata lunar producatorilor de energie electrica si termica in intervalul 2011-2023, ca bonus pentru sprijinirea sectorului de cogenerare.

#factura energie, #factura energie electrica, #consum electricitate, #pret electricitate , #Stiri energie