Gazele de sist: Europa protesteaza, SUA castiga. Ce face Romania?

Vineri, 25 Mai 2012, ora 09:22
2775 citiri
Gazele de sist: Europa protesteaza, SUA castiga. Ce face Romania?

Extragerea gazelor de sist prin fraturare hidraulica este un procedeu care a atras nenumarate proteste in intreaga Europa, creand astfel un teren favorabil pentru producatorii americani de export.

Exploatarile de gaze prin fracturare hidraulica au fost intrerupte temporar in Marea Britanie dupa ce aceasta metoda a fost asociata cu o serie de cutremure. Bulgaria si Franta, tarile cu cele mai mari rezerve de pe intreg continentul european, au renuntat la acest procedeu din cauza ingrijorarilor privind mediul, scrie Bloomberg.

Cum sta Romania la acest capitol?

In programul guvernului Ponta este prevazuta instituirea unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european privind impactul asupra mediului. Moratoriul privind exploatarea gazelor de sist inseamna sistarea oricarei activitati de extractie prin controversatul procedeu al fracturarii hidraulice.

Aceste reactii la care se adauga cresterea cererii pusa pe seama Germaneia, care urmareste eliminarea treptata a energiei nucleare au creat un teren favorabil pentru producatorii americani.

Europa, piata de desfacere pentru SUA

Importurile in Uniunea Europeana ar putea creste cu pana la 35% pana in 2035 cand vor fi finalizate in Italia, Polonia sau Lituania conductele pentru transportul de gaz lichefiat.

"Europa este cea mai buna piata pentru exporturile americane", a declarat Daniel Yergin, castigatorul unui premiu Pulitzer pentru o carte pe tema industriei de energie la nivel mondial.

Europa, "bogata" in gaze de sist

Europa are resurse estimate la 639 miliarde de metri cubi de gaze de sist, potrivit datelor Administratiei de Informare pe teme energetice din SUA. Aceasta valoare reprezinta de patru ori mai mult decat resursele de gaze de sist din platforma Marcellus care a alimentat "boom-ul" energetic din SUA.

Cea mai importanta resursa de gaze naturale se gaseste in Polonia, insa Exxon a anuntat ca exploatarile in aceasta regiune ar putea fi neprofitabile, si Franta, unde fracturarea hidraulica a fost interzisa, dupa avertismentele ecologistilor privind o poluare a apei.

"Estimam ca Polonia va deveni un element cheie in exporturile de gaze de sist, insa cercetarile nu arata ca ar putea schimba regulile jocului", a declarat Noel Tomnay, director Wood Mackenzie.

Ca urmare a protestelor din Sofia, in Bulgaria extragerea gazelor prin fracturare hidraulica a fost interzisa in luna ianuarie, retragandu-se licenta Chevron.

Reprezentantii ministerul Mediului din Cehia pregatesc un moratoriu legat de legislatia gazelor pentru licente noi de exploatare.

Companiile care se ocupa de construirea conductelor vad, insa, Europa pe locul al doilea dupa Asia, in ceea ce priveste cererea. China se numara printre tarile cu cele mai mari rezerve de sisturi bituminoase, urmarind sa produca pana la 6,5 milioane de gaze de sist pana in 2015, obiectivul fiind insa acela de a ajunge pana la 60-100 de milioane de metri cubi de gaz pana in 2020.

De cealalta parte, China este si cel mai mare utilizator mondial de energie, si pana in 2030 ar trebui sa creasca si importurile cu 80% pentru a acoperi cererea interna, potrivit Wood Mackenzie.

#gaze sist exploatari Europa, #gaze sist SUA, #gaze sist Romania, #Chevron gaze sist Romania , #Stiri energie