GDF SUEZ: Taxa pe venituri va afecta investitiile

Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 13:27
1408 citiri
GDF SUEZ: Taxa pe venituri va afecta investitiile

Aplicarea unei taxe pe veniturile inregistrate de distribuitorii de electricitate si gaze ca urmare a dereglementarii pietei va afecta semnificativ capacitatea de finantare a acestora, iar costurile ar trebui transferate consumatorilor, potrivit GDF SUEZ Energy Romania.

"Din punctul nostru de vedere, daca o astfel de taxa ar fi aplicata, costul ei ar trebui sa se reflecte in pretul final platit de consumatori sau sa conduca la o reducere semnificativa a capacitatii de investitii a companiilor de distributie de gaze si electricitate, vectori importanti de dezvoltare in Romania", a comunicat compania GDF SUEZ Energy Romania, raspunzand unei solicitari Mediafax.

Compania, subsidiara a grupului francez GDF SUEZ, arata ca intentia Guvernului este o surpriza, intrucat companiile din piata de energie nu au fost consultate.

GDF SUEZ Energy Romania mentioneaza, de asemenea, ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a inghetat tarifele de distributie in 2009 si nu le-a mai indexat cu rata inflatiei.

Compania (fosta Distrigaz Sud) a inregistrat in 2011 o cifra de afaceri de 3,86 miliarde lei (910,8 milioane euro), in crestere cu 9%, si un profit net de 261,9 milioane lei (61,8 milioane euro), in usoara scadere.

Compania alimenteaza cu gaze naturale 1,3 milioane de clienti in Bucuresti si 18 judete, iar in 2009 a intrat si pe piata furnizarii de energie electrica pentru clientii business.

Guvernul vrea sa instituie o taxa "pe monopolul natural" din sectorul energiei electrice si al gazului metan aplicabila operatorilor de transport si distributie, impusa incepand cu luna februarie 2013 si valabila pana la sfarsitul anului 2014. Taxa va fi calculata pe fiecare MWh pentru care se factureaza serviciile de transport si distributie energie electrica si gaze naturale.

#GDF Suez taxa Energie, #investitii energie, #taxa venituri companii energie , #Stiri energie