Grecia vrea un rol central in strategia de securitate energetica a UE. Ce planuri are Atena?

Miercuri, 24 Februarie 2016, ora 18:05
5066 citiri
Grecia vrea un rol central in strategia de securitate energetica a UE. Ce planuri are Atena?
Foto: Wikimedia

Guvernul elen trage sperante de peste un an ca va deveni poarta principala de acces a gazelor naturale pe piata europeana. Visurile Atenei de a specula momentul initierii proiectului Turkish Stream au fost spulberate de tensiunile aparute intre Moscova si Ankara, dar speranta inca nu a murit.

Conform Bloomberg, Grecia ar putea dobandi un rol central in strategia de securitate energetica a Europei folosind interesul Iranului de a-si extinde piata de distributie pana la granita sud-estica a Uniunii Europene.

Ministrul elen al Energiei, Panos Skourletis, a confirmat faptul ca Atena si Teheranul sunt in discutii privind aprovizionarea Greciei cu gaze din Iran.

Din aceasta perspectiva, Grecia ar putea deveni si o poarta de intrare in Europa a gazelor extrase din campurile de sonde ale Iranului. Rezerva iraniana de gaze este una importanta, cel mai mare zacamant aflandu-se in administrarea companiei BP.

In ianuarie, oficialii eleni si cei de la Teheran s-au intalnit pentru a discuta detaliile contractului de achizitie de petrol iranian pentru rafinariile Hellenic Petroleum, unul dintre primele contracte majore pe piata europeana la care Iranul spera inca de la ridicarea sanctiunilor economice impuse de Occident.

Afacerea cu petrol lasa loc si unei colaborari in domeniul livrarii de gaze, recunoaste ministrul Skourletis.

"Ceea ce este sigur e ca Iranul vrea sa vanda gazul natural in forma lichefiata si este interesat in Grecia", a precizat ministrul Energiei de la Atena.

Grecia dispune de un terminal pentru gaze naturale lichefiate la Revithoussa, in apropierea Atenei, un altul urmand sa fie construit in urmatorii ani in portul Alexandroupolis.

Terminalul LNG de la Revithoussa este inclus si in coridorul care va interconecta reteaua de gaze dintre Grecia, Bulgaria si Romania, capacitatea retelei dintre cele trei state atingand 5 miliarde de metri cubi pe an.

Testele pentru reteaua interconector de gaze dintre Grecia si Bulgaria sunt planificate sa ia sfarsit in cursul acestei saptamani.

Diversificarea furnizorilor

Grecia este una dintre tarile europene care s-a confruntat des cu probleme de securitate energetica. Resursele in petrol sunt limitate, in vreme ce zacamintele de gaze naturale de pe teritoriul acestei tari sunt ca si inexistente.

La fel ca si vecinii turci, elenii depind foarte mult de livrarile de gaze din Rusia. In 2009, in timpul unor tensiuni existente in relatia dintre Moscova si Kiev, Grecia a trebuit sa treaca o centrala termo-electrica de pe gaz pe petrol, dupa ce Rusia a sistat pentru o perioada livrarile de gaze prin Ucraina.

Odata cu retragerea sanctiunilor economice pentru Iran, Atena poate spera sa diversifice sursele de alimentare cu gaz.

Desi Iranul nu dispune de capacitati tehnologice pentru prelucrarea gazelor naturale in gaz natural lichefiat, oficialii de la Teheran spera sa obtina acordul Omanului pentru a repune in functiune o fabrica inactiva de pe teritoriul acestui stat, arata portalul de stiri Shana al ministerului Petrolului din Iran.

Parteneriat energetic

Companiile iraniene sunt interesate sa intre in parteneriat si cu Depa, firma de stat din Grecia care se ocupa cu distributia gazelor, pentru a construi terminalul plutitor de re-gazeificare din largul portului Alexandroupolis.

O extindere a terminalului Revithoussa urmeaza sa fie finalizata in 2017, cele doua capacitati de stocare si re-gazeificare a gazului natural lichefiat urmand sa fie conectate la gazoductul Trans Adriatic si reteaua de interconectare cu Bulgaria si Romania.

In ochii iranienilor, rafinariile grecesti sunt si ele de interes, recunoaste ministrul Energiei de la Atena, dar statul elen a anuntat ca nu are de gand sa isi diminueze cota de 35% detinuta in cadrul Hellenic Petroleum.

#distributie gaze Europa, #retea interconectata gaze Romania Grecia, #livrari gaze Iran, #piata energie UE , #Stiri energie