Guvernul se va gandi la strategia energetica, in iunie!

Luni, 25 Mai 2009, ora 16:07
1286 citiri
Guvernul se va gandi la strategia energetica, in iunie!

Liderii coalitiei de guvernare au decis, luni, ca strategia energetica, care are in vedere mai multe scenarii ce presupun infiintarea unor companii cu mix de politici energetice, sa fie supusa dezbaterii, astfel incat decizia finala sa fie luata in luna iunie, a anuntat, luni, vicepremierul Dan Nica.

Nica a spus ca o decizie de reorganizare a companiilor energetice ar putea fi luata la finalul lunii iunie, fiind necesara intai o dezbatere asupra proiectului privind strategia energetica de catre "persoanele implicate si factorii de raspundere", precizeaza Mediafax.

Vicepremierul a precizat ca in sedinta coalitiei "a fost o prezentare de peste o ora" care a aratat ca "sistemul energetic romanesc este un unicat din punct de vedere al organizarii in Europa, nu seamana cu nimic din ceea ce au marile tari ale UE sau chiar vecinii nostri".

Nica a spus ca strategia energetica ia in calcul mai multe scenarii de reorganizare.

"Scenariile au la baza un calcul privind consumul si modalitatea in care sistemul energetic romanesc trebuie sa raspunda in urmatorii ani. Acesta este premisa de la care pornim. O a doua premisa este aceea a unui mix de politici energetice, astfel incat pretul pe care fiecare companie, care eventual va fi infiintata, sa fie un pret bun", a explicat Nica.

"Va dau exemplu de variante, de scenarii, ele au fost 10 reiterate. Sunt cateva scenarii care presupun infiintarea unor companii care sa aiba un mix de politici energetice bazate pe materii prime, pe resurse, astfel incat unele sa aiba si lignit, si nucleare, si parte de termo. Altele sa aiba si huila, sa aiba si hidro si sa aiba si parte de gaz. Exista din acest punct de vedere o idee de a intra cu companii care sa fie puternice, care sa aiba un pret foarte bun si care sa permita o dezvoltare energetica care pentru Romania este extrem de importanta", a mai spus Nica.

De asemenea, vicepremierul a precizat ca prin aceste masuri va fi redus pretul la energie electrica, insa a refuzat sa faca o estimare procentuala in acest sens.

"Este o metoda de optimizare a costurilor si de pozitionare pe o piata care sa duca la scaderea costurilor de aceasta data semnificativa si va dau si o veste buna: si de eliminare a baietilor destepti. Din ce am vazut, aceasta structura noua - si datorita faptului ca va fi o structura concurentiala adevarata pe piata romaneasca - o reducere a pretului va fi si va fi sa o simtim din momentul in care aceste companii vor intra pe piata reglementata. N-as intra in procente, este foarte complicat acum", a completat Nica. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#companii, #energie, #nica , #Stiri energie