Interconexiunea de gaze intre Romania si Bulgaria va fi finalizata cu trei luni intarziere

Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 12:22
1489 citiri
Interconexiunea de gaze intre Romania si Bulgaria va fi finalizata cu trei luni intarziere

Conducta de interconectare a retelelor de gaze din Romania si Bulgaria, intre orasele Giurgiu si Ruse, va fi finalizata cu o intarziere de aproximativ trei luni, informeaza joi cotidianul sofiot 24 Ceasa. Compania Bulgartransgaz a anuntat ca interconectorul nu a devenit operational de la 1 ianuarie, asa cum era de asteptat, ci va intra in functiune pana la sfarsitul lunii martie anul acesta.

Intarzierea este cauzata de circumstante extraordinare legate de caracteristicile geologice ale partii de sub Dunare. In timpul sondarilor s-a dat peste un complex de calcar care a impiedicat lucrarile. Daca nu apar alte probleme, se asteapta ca sondarea principala sa fie finalizata pana la sfarsitul lunii. Lucrarile pe partea terestra au fost de asemenea intarziate, pentru ca s-au descoperit necropole romane, tracice si protobulgare. Dupa finalizarea lucrarilor de constructie, in februarie si martie se vor efectua testari ale interconectorului, precizeaza Bulgartransgaz.

Conducta va avea o lungime totala de circa 25 km, dintre care 15,4 km pe teritoriul Bulgariei, 5,2 km pe cel al Romaniei, iar 4,14 km reprezinta traversarea subterana a fluviului Dunarea. Totodata, vor fi construite si doua statii de masurare a parametrilor tehnici ai gazelor naturale. Conducta de gaze Giurgiu-Ruse va avea o capacitate maxima de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria catre Romania, iar capacitatea minima dinspre Romania spre Bulgaria va fi de 500 milioane metri cubi pe an. Valoarea totala estimata a proiectului este de 24 de milioane euro, iar 8,9 milioane euro sunt asigurate de Comisia Europeana. Finantarea din partea companiei bulgare Bulgartransgaz se ridica la 14 milioane euro, iar compania romana Transgaz participa cu 10 milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#interconectare gaze, #conducta gaze, #gaze Romania Bulgaria , #Stiri energie