Iranul revine in forta pe piata petrolului - care sunt efectele acordului nuclear

Marti, 14 Iulie 2015, ora 16:26
5208 citiri
Iranul revine in forta pe piata petrolului - care sunt efectele acordului nuclear
Foto: OPEC

Teheranul a depasit momentul de suspans al semnarii acordului nuclear cu marile puteri. Dupa ceremonia de la Viena, de marti, acum vine randul marilor jucatori din sectorul energiei sa se intrebe care vor fi efectele reluarii exporturilor de petrol din Iran.

O analiza Bloomberg pune cap la cap toate cifrele statistice emise de autoritati si estimarile analistilor pentru a reflecta cat mai fidel cum va reactiona piata petrolului la mareea de carburant revarsata din Iran.

Productie in crestere

In acest moment, productia de petrol a Iranului este de 2,8 milioane de barili/zi.

Ministrul Petrolului de la Teheran, Bijan Namdar Zanganeh, sustine ca statul arab poate creste productia cu inca 500.000 de barili zilnic, la care se vor adauga alti 500.000 in urmatoarea jumatate de an, dupa reluarea operatiunilor in cateva campuri petroliere inchise.

Analistii Golman Sachs infirma prognoza optimista a oficialului iranian, afirmand ca o crestere a productie cu 500.000 de barili va fi posibila abia dupa un an, perioada in care conditiile impuse in acordul nuclear semnat astazi vor trebui verificate de expertii internationali.

Expertii BNP Paribas se arata si ei sceptici in ceea ce priveste reluarea rapida a operatiunilor de extractie din puturi mai vechi, iar extinderea in perimetre noi de extractie ar necesita investitii cu capital strain.

In schimb, tara pare sa aiba deja o rezerva de 30 de milioane de barili, care ar putea fi exportata in perioada imediat urmatoare, arata analistii Bank of America.

Exportul se reia din iarna

Pana in decembrie, sanctiunile impuse Iranului pe exportul de petrol pe anumite piete vor fi mentinute. In acest timp, inspectorii ONU vor trebui sa confirme faptul ca Teheranul respecta prevederile acordului nuclear.

Pe 15 decembrie, Agentia Internationala pentru Energie Atomica urmeaza sa elibereze primul raport de monitorizare asupra activitatii in domeniu a Iranului, a anuntat directorul Yukiya Amano.

Surse diplomatice au anuntat ca UE va ridica sanctiunile din momentul in care se va constata ca Iranul isi respecta obligatiile asumate in acord.

In schimb, Washingtonul a avertizat ca sanctiunile pot fi imediat repuse in vigoare in cazul unei devieri de la programul asumat.

Rezerve cat sa ajunga Chinei

O estimare a petrolistilor de la BP arata ca Iranul sta pe o mare de petrol de 157 de milioane de barili, indeajuns pentru a asigura consumul Chinei pentru cel putin 40 de ani de acum inainte.

Iran a fost si primul stat din Orientul Mijlociu unde au fost descoperite rezerve de petrol, in 1908. Inainte de revolutia islamica, cota zilnica de extractie ajunsese la 6 milioane de barili/zi.

Din 1979, puturile de sonda din Iran au devenit din ce in ce mai putin productive, ca urmare a lipsei investitiilor straine si a tehnologiei invechite folosite in procesul de extractie.

Un razboi inauntrul OPEC

Inca de acum o luna, ministrul Zanganeh si-a anuntat omologii din cadrul OPEC de posibila revenire in forta a Iranului pe piata petrolului.

De la prabusirea cu aproape 60% a pietei petrolului, tarile OPEC ocolite de sanctiuni au declansat un adevarat razboi pentru mentinerea cotei de piata prin cresterea succesiva a productiei de petrol, chiar daca pretul barilului este la un nivel nesatisfacator.

Este de asteptat ca introducerea unei noi cantitati de petrol iranian pe piata sa-i oblige pe sauditi sa recurga inca o data la cresterea productiei zilnice, in incercarea de a-si pastra influenta pe piata din Asia.

In acest moment, piata globala este scaldata in petrol, Agentia Internationala penru Energie (IEA) estimand ca rezervele zilnice ce vor fi constituite in a doua jumatate a anului vor atinge nivelul de 800.000 de barili.

Singura piata ce va fi data peste cap este cea din Statele Unite, unde costurile de extractie pentru petrolul din zacaminte de sist s-ar putea dovedi mult prea ridicat fata de supraabundenta existenta in acest moment pe piata.

Este si un motiv pentru care estimarile analistilor pentru petrolul Brent arata un pret de 67 de dolari/baril in urmatoarea perioada.

Asia, tinta majora

Iranul se va concentra pe doua piete mari: Asia si Europa, exact in aceasta ordine, considera analistii.

Pierderea unei cote de piata de un milion de barili/zi, dupa sanctiunile impuse in 2012, a fost rapid compensata de petrolul extras in plus de alte state.

Piata asiatica a fost rapid ocupata de Arabia Saudita si Kuweit, petrolul extras din zacamintele lor avand aceleasi caracteristici ca si cel iranian, in timp ce Europa a beneficiat de petrol importat din Rusia, Arabia Saudita si Irak.

#pret petrol, #export petrol Iran, #productie petrol Iran, #piata petrol Europa , #Stiri energie