Iranul revine isi revendica pozitia: Piata, inundata din nou de petrol?

Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 17:34
4403 citiri
Iranul revine isi revendica pozitia: Piata, inundata din nou de petrol?
Foto: Wikimedia

Teheranul are planuri mari pentru revenirea petrolului iranian pe piata dupa retragerea sanctiunilor economice. In sud-vestul Iranului pregatirile sunt in toi, chiar daca eforturile de a reporni sondele din zona au fost titanice.

Anii in care Iranul a fost izolat economic si-au pus amprenta asupra echipamentelor de extractie folosite de petrolistii locali, dar liderii de la Teheran mizeaza pe bogatia subsolului din regiunea Azadeganului de Sud, relateaza portalul CNN Money.

Munca de Sisif

Zacamintele de petrol din Azadeganul de Sud sunt estimate la 60 de miliarde de barili, ceea ce reprezinta o rezerva mai mare decat cea detinuta de cel mai mare producator de petrol din Africa, Nigeria.

Avantajul petrolistilor iranieni se opreste insa aici, fiindca atunci cand vine vorba de echipamentul folosit, cel aflat in campurile de extractie din Iran este invechit, ruginit si deteriorat. Pentru a-l repune in functiune, inginerii iranieni au improvizat cat de mult au putut.

La unele puturi gasesti echipament american, achizitionat inainte de impunerea sanctiunilor, in 2007, montat pe schele fabricate in China, dar cele mai multe sonde sunt realizate din echipamentul vechi de un deceniu sau doua.

Cu toate acestea, Mahmood Marashi, manger de proiect in cadrul Companiei Nationale de Petrol a Iranului are planuri mari pentru ziua in care petrolul iranian va reintra pe piata.

"Speram sa ne miscam mai repede dupa ridicarea sanctiunilor. Sigur, calitatea este si ea importanta", a afirmat Marashi intr-un interviu acordat pentru CNN.

In campurile de extractie din regiunea Quroonul de Vest echipele trag din greu sa ridice noi sonde. Planul stabilit de oficialii de la Teheran prevede o crestere a productie de la 16.000 de barili/zi, cat este in prezent, la 700.000 de barili in 2020.

Dar, munca se face cu echipamente de foraj din epoci apuse, in jurul masinariilor plutind continuu un nor de gaze de esapament emanate de acestea.

Campurile din Quroon contin mai mult de o treime din rezerva de 157 miliarde de barili de petrol descoperita pana acum in Iran, a patra ca marime din lume, iar directorul Companiei Nationale a Petrolului, Abdulreza Hosseinnejad, nu se sfieste sa declare potentialul acestei zone ca fiind "masiv".

"Trebuie sa muncim din greu pentru a transforma acest lucru in realitate. Suntem obisnuiti cu munca grea, dar dupa ridicarea sanctiunilor asteptam ca viata sa fie mai usoara", spune Hosseinnejad.

In Top 5

Ministrul Petrolului de la Teheran, Bijan Zanganeh, va prezenta planurile de viitor ale tarii sale in cadrul sedintei OPEC de la Viena, din decembrie, dar o parte dintre acestea au fost deja facute publice.

Odata cu ridicarea sanctiunilor, eveniment care este asteptat sa se petreaca in ianuarie 2016, Iranul va creste productia de petrol cu o jumatate de million de barili pe zi.

Pana la inceputul noului an fiscal, in luna martie, este de asteptat ca Teheranul sa ridice nivelul productiei cu inca 500.000 de barili zilnic, iar spre finalul anului viitor cota de extractie va spori cu o alta jumatate de milion de barili.

Aceasta va duce productia de petrol a tarii la un nivel de 4,3 milioane de barili/zi, aproape de pragul atins inainte de impunerea sanctiunilor si va permite Teheranului sa conteste pozitia de lider in productia de petrol a Irakului in cadrul OPEC.

Cu aceasta ocazie, Iranul va reveni in Top mari producatori de petrol din lume, dar va fi mult in spatele celor trei mai giganti: SUA, Arabia Saudita si Rusia, a caror productie zilnica este cuprinsa intre 9-10 milioane de barili zilnic.

"Suntem unul dintre cei mai vechi producatori de petrol din lume si cel mai vechi din Orientul Mijlociu. Ar fi nedrept sa pierdem cota noastra de piata", spune ministrul iranian al Petrolului.

50 de proiecte noi

Un set de 50 noi proiecte de dezvoltare a industriei petroliere si petrochiomice din Iran urmeaza sa fie prezentat saptamana aceasta in fata investitorilor internationali.

Valoarea totala a investitiilor pe care Iranul le asteapta este de 185 de miliarde de dolari, dar rezultatul final depinde in mare masura si de oferta cu care oficialii de la Teheran incearca sa momeasca marile companii.

Concesionarea drepturilor de exploatare pentru 25 de ani si acordarea unor procente avantajoase din profit ar putea fi tentante pentru multe firme occidentale, sustine o sursa din minister.

Pana acum, este 20 de delegatii oficiale din Europa si Asia au facut poteca pe culoarele ministerelor din Teheran in incercarea de a asigura o legatura stabila pentru viitoarele relatii economice cu Iranul.

Revenirea Iranului in topul marilor producatori de petrol din lume va zgudui echilibrul fragil atins in interiorul OPEC, cu Arabia Saudita pusa sa decida daca va crea sau nu un culoar de evolutie pentru eternii rivali de la Teheran.

O mare parte din piata internationala a petrolului iranian a fost confiscata de sauditi in ultimii trei ani.

"Daca sauditii decid sa schimbe directia, tot ce au de facut este sa reduca productia zilnica cu 1,5 milioane de barili/zi si echilibrul va fi asigurat", spune Fereidun Fesharaki, presedinte al firmei de consultanta FACTS Global Energy.

Acesta crede ca Iranul va evita sa inunde intentionat piata cu petrol ieftin, dar isi va urma planurile de a creste productia pana la 6 milioane de barili pe zi pana in 2020.

Felul in care ceilalti membrii OPEC vor reactiona in fata acestei situatii ramane insa un mister.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret petrol 2016, #productie petrol Iran, #investitii Iran , #Stiri energie