Legea energiei aduce schimbari controversate

Joi, 22 Martie 2012, ora 18:29
2467 citiri
Legea energiei aduce schimbari controversate

Schimbarile pe care le aduce proiectul legii energiei, aprobat de guvern la sfarsitul saptamanii trecute, nasc deja controverse si nemultumiri in mediul politic si economic.

Proiectul de lege a energiei este adoptat tardiv si sub presiunile Comisiei Europene. Romania trebuia sa transpuna in legislatia nationala directivele privind energia electrica si gazele naturale, obligatorii la nivelul UE, inca din martie 2011. Termenul a fost prelungit ulterior pana in toamna anului trecut, iar pe 27 februarie, Romania si alte 7 state membre au primit avize motivate pentru ca n-au informat Executivul UE cu privire la adoptarea masurilor de transpunere a directivelor.

Balbaielile de care a dat dovada ANRE in elaborarea acestui proiect l-au infuriat si pe premierul Razvan Mihai Ungureanu, care a cerut demisia presedintelui ANRE, Dan Iulius Plaveti. Cu toate acestea, seful guvernul s-a razgandit, dupa ce Plaveti i-a explicat ca taraganarile au fost cauzate de anumite negocieri neprevazute, cu UE.

Conducerea ANRE, numita de presedintele tarii

Proiectul de lege prevede ca intreaga conducere a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei sa nu mai fie numita de seful guvernului, ci de presedintele tarii. Aceasta schimbare este insa aspru criticata de fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian:

"Potrivit proiectului, presedintele, vicepresedinte si cei cinci membrii ai consiliului de reglementare sunt numiti de presedintele Romaniei. E o situatie fara precedent pe harta institutionala a Romaniei, ca toti membrii conducerii unei institutii sa fie numiti de Presedintele Romaniei. In acest fel, nu vom avea o Autoritate Nationala de Reglementare in Domeniul Energetic, ci una prezidentiala", a declarat Varujan Vosganian.

Transelectrica si Transgaz pleaca de la ministerul Economiei

O alta schimbare pe care o aduce proiectul de lege este faptul ca Transelectrica si Transgaz nu vor mai fi subordonate Ministerului Economiei.

"Este necesara desemnarea a doua oganisme publice distincte care sa exercite controlul separat asupra furnizorului si producatorului. Guvernul va elabora un proiect prin care Transelelectrica si Transgaz vor trece in subordonarea altor ministere decat cel al Economiei, in perioada imediat urmatoare", a declarat ministrul Economiei, Lucian Bode.

Liberalizarea pietei energiei este progresiva

O parte importanta a proiectului este calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate, care se va face in perioada 2013-2017.

Potrivit calendarului de liberalizare, 10% din energia consumata de casnici la 1 iulie 2013 va proveni din piata libera, urmand ca ponderea sa creasca la 20% la 1 ianuarie 2014, 30% la 1 iulie 2014, 40% la 1 ianuarie 2015, 50% la 1 iulie 2015, 60% la 1 ianuarie 2016, 70% la 1 iulie 2016, 80% la 1 ianuarie 2017, 90% la 1 iulie 2017.

La 1 ianuarie 2018, piata de energie va fi complet liberalizata, iar tarifele reglementate vor disparea.

In ceea ce priveste liberalizarea pietei pentru consumatorii non-casnici, procesul va incepe mai devreme. Astfel, ponderea in cazul consumatorilor industriali va incepe sa creasca inca din luna septembrie a acestui an la 15% si se va mari la 30% din ianuarie 2013, la 45% din aprilie 2013, la 65% din iulie 2013, la 85% din septembrie 2013 si la 100% din ianuarie 2014.

ANRE are autoritatea de a bloca pe o perioada de 6 luni cresterea preturilor, in cazul unor dezechilibre majore intre cerere si oferta.

"In scopul protectiei consumatorilor se prevede inasprirea amenzilor de pana la 10 ori pentru operatorii abuzivi, ajungandu-se pana la 10% din cifra de afaceri", a declarat Dan Iulius Plaveti, presedintele ANRE.

Cu toate acestea, Constantin Rudnitchi, purtatorul de cuvant al CCIR, considera ca populatia nu va fi suficient de protejata de scumpirile de pret:

"Companiile care utilizeaza energia vor scumpi produsele, ceea ce va crea inflatie si o contractare a pietei. De asemenea, va trebui sa se gaseasca solutii pentru ca eligibilitatea sa functioneze, adica tot mai multi consumatori sa poata negocia tarifele cu sau fara existenta baietilor destepti".

Cine sunt consumatorii vulnerabili

Persoanele care vor beneficia in continuare de ajutor din partea statului trebuie sa aiba un venit mediu lunar mai mic sau egal cu salariul minim pe economie. De facilitati vor mai beneficia si persoanele conectate la aparate medicale, care sufera de boli grave sau care prezinta dizabilitati, precum si persoanele in varsta de peste 65 de ani.

"In proiectul de Lege a energiei electrice s-a propus urmatoarea definitie pentru clientul vulnerabil: clientul final apartinand unei categorii de clienti casnici care, din motive de varsta, sanatate sau venituri reduse se afla in risc de marginalizare sociala si care, pentru prevenirea acestui risc, beneficiaza de masuri de protectie sociala de natura financiara si de alte facilitati. Masurile de protectie sociala, precum si criteriile de eligibilitate pentru acestea se stabilesc prin legi speciale, iar facilitatile se stabilesc prin reglementari ANRE", a afirmat Lucian Bode.

Cu toate acestea, fostul ministru al Finantelor, considera ca problema consumatorului vulnerabil nu a fost suficient clarificata, avand in vedere impactul major pe care liberalizarea preturilor il va avea asupra populatiei:

"Acest proiect nu raspunde la cateva teme importante, la care Romania prezinta mari intarzieri: definirea consumatorului vulnerabil, despre care aflam doar din surse ce crede guvernul si mai mult decat atat, nu exista niciun fel de raspuns al guvernului in ceea ce priveste definirea saraciei energetice, concept fundamental, fara de care nu putem duce la indeplinire cu succes calendarul de liberalizare.

In Romania sunt 8,36 milioane de consumatori casnici de electricitate si gaze naturale, iar numarul consumatorilor vulnerabili este estimatla aproximativ 1,15 milioane, astfel ca intre 6,9 si 7,2 milioane de consumatori ar urma sa suporte majorarile de pret, potrivit Mediafax.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#schimbari legea energiei, #modificari legea energiei, #controverse legea energiei , #Stiri energie