Liber la exploatari arctice: Companiile private stau cu ochii pe rezervele Rusiei

Joi, 13 August 2015, ora 15:13
2740 citiri
Liber la exploatari arctice: Companiile private stau cu ochii pe rezervele Rusiei
Foto: Wikimedia

Moscova este gata sa deschida noi exploatari de petrol si gaze in regiunea arctica, subiectul urmand sa fie introdus pe agenda sedintei comisiei prezidentiale de energie, programata pentru luna octombrie.

Este un semnal asteptat de companiile private care spera sa deschida platforme maritime in zona arctica detinuta de Rusia, pana acum subiectul acesta nefiind pus in discutie, anunta agentia TASS.

"Comisia a mai avut o sedinta, dar subiectul investitiilor in exploatarile petroliere din zona arctica nu a fost atins.

Pregatim o comisie prezidentiala pe teme de energie in toamna aceasta, cel mai probabil in octombrie", a explicat Ministrul Mediului si Resurselor Naturale din Rusia, Serghey Donskoy.

Pentru acordarea accesului compaiilor private la rezervele de petrol si gaze din regiunea arctica, Rusia are nevoie de o serie de masuri legislative care sa reglementeze liberalizarea pietei.

In prezent, doar companiile detinute de catre statul rus, Rosneft si Gazprom, au acces la aceste perimetre de exploatare.

Lukoil este una dintre companiile cu capital majoritar privat care si-a exprimat interesul fata de zacamintele din zona arctica.

Cu ochii pe rezervele energetice ale Rusiei stau si Shell, partener al Gazprom in proiectul Sakhalin II, dar si BP, compania britanica detinand deja un pachet de 20% din actiunile Rosneft.

In luna iunie, ministrul Donskoy anuntase ca un posibil raspuns privind accesul companiilor petroliere private la zacamintele de petrol din zona arctica va fi dat in prima jumatate a lunii august.

Aparent, oficialii de la Moscova nu au pus la punct toate detaliile legate de amendamentele ce vor trebui aduse legislatiei actuale, acestea urmand sa fie infatisate presedintelui Putin, in cadrul sedintei anuntate pentru toamna acestui an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rezerve petrol Rusia, #ecompanii petroliere private, #explotare petrol zona arctica, #legislatie Rusia , #Stiri energie