Liberalizarea pietei de energie ar putea fi grabita din cauza situatiei Hidroelectrica

Joi, 09 August 2012, ora 16:01
1836 citiri
Liberalizarea pietei de energie ar putea fi grabita din cauza situatiei Hidroelectrica

Piata de energie ar putea fi liberalizata mai repede decat este prevazut in acordul asumat de guvernul Romaniei fata de FMI, daca ANRE va accepta cererea inaintata de administratorul judiciar al Hidroelectrica privind scoaterea consumatorilor industriali din sectorul reglementat.

"Este, deocamdata, doar o discutie. Inca nu a fost hotarat nimic", au declarat surse din piata de energie.

Euro Insol, desemnat administrator judiciar al Hidroelectrica, a anuntat, in cursul zilei de miercuri, ca a cerut Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, mentinerea in piata reglementata doar a consumatorilor casnici si a institutiilor publice, dar nu si a consumatorilor industriali. Acestia din urma ar urma sa achizitioneze energia la pretul pietei.

ANRE obliga compania sa livreze energie pe piata reglementata la 71 lei/MWh, sub costul de productie de 125 lei/MWh, in ciuda faptului ca administratorii Hidroelectrica au incercat negocierea acestui pret.

Hidroelectrica, companie care a activat in urma cu cateva zile clauza de forta majora din cauza secetei, are dificultati in asigurarea energiei pentru toate contractele, anuntand o scadere a productiei.

In opinia administratorului judiciar, compania nu poate livra electricitate pentru toate categoriile de consumatori, pentru ca ar inregistra pierderi.

Consumul total de energie pe piata reglementata, este de 28 TWh/an la nivel national, din care 12 TWh sunt consumati de populatie, 8 TWh de institutiile publice, iar restul de consumatorii industriali.

FMI a cerut liberalizarea preturilor energiei electrice, aceasta urmand sa fie aplicata separat pentru consumatorii industriali si pentru cei casnici. Conform angajamentelor asumate de Guvernul Romaniei, pentru consumatorii industriali, preturile reglementate vor fi eliminate, in etape, incepand cu luna septembrie, pentru a fi eliminate complet pana la finalul anului 2013. Eliminarea preturilor reglementate pentru consumatorii casnici va incepe in 2013 si va fi finalizata abia in 2017.

Hidroelectrica, gigantul aflat in insolventa

Compania Hidroelectrica se afla in insolventa inca din luna iunie. De atunci, compania a denuntat mai multe contracte paguboase cu "baietii destepti", inclusiv cu Energy Holding, Alpiq RomEnergie si Alpiq RomIndustries. Altele au fost renegociate, pentru ca pretul platit pentru energie sa ajunga la un nivel sustenabil. Ultimul contract care se negociaza este cu gigantul producator de aluminiu, Alro Slatina.

#hidroelectrica pret energie, #seceta Hidroelectrica pret energie, #efecte seceta pret Hidroelectrica , #Stiri energie