Masuri radicale pentru economisirea energiei in Marea Britanie

Joi, 24 Mai 2007, ora 03:00
1651 citiri

Marea Britanie a fixat miercuri un plan radical pentru securizarea resurselor energetice si combaterea incalzirii globale, a solicitat constructia unor noi uzine nucleare, mai multa energie regenerabila si a subliniat care sunt rolurile companiilor si ale oamenilor, potrivit Reuters.

Resursele de petrol si de gaze naturale din Marea Nordului ale Marii Britanii sunt in scadere, iar Marea Britanie stie foarte bine ca Rusia, care furnizeaza 40% din gazele naturale ale Europei, a intrerupt furnizarea anul trecut. Marea Britanie intentioneaza si sa reduca emisiile de dioxid de carbon.

"Daca excludem energia nucleara, avem toate sansele ca locul acesteia sa fie luat de gaze naturale si de carbune, care evident genereaza emisii de dioxid de carbon", a spus secretarul britanic pentru comert si industrie, Alistair Darling, cu ocazia prezentarii unui document numit Cartea Alba pentru Energie.

"Pentru mine este foarte clar ca este important sa avem surse diferite de energie, ca sa nu devenim prea dependenti de importul de gaze naturale. Acest lucru este foarte daunator pentru mediu, dar este si ingrijorator cu privire la sursele de energie din viitor", a adaugat Darling, citat de Reuters.

Darling a spus ca noile masuri vor permite economisirea a pana la 33 milioane de tone de carbon pana in 2020, echivalentul emisiilor degajate pe sosele de fiecare vehicol din tara.

Guvernul britanic vrea sa tripleze cantitatea de electricitate obtinuta din surse regenerabile si sa creasca eficienta energetica.

Uniunea Europeana intentioneaza sa obtina 20% din necesarul sau energetic din surse regenerabile pana in 2020, iar schita unei legi care circula in parlamentul britanic cere acestei tari sa reduca emisiile de dioxid de carbon care contribuie la incalzirea globala cu 60% pana in 2050.

Premierul britanic Tony Blair si multi dintre ministri acestuia insista ca Marea Britanie sa aiba o noua generatie de uzine nucleare ca sa inlocuiasca 20% din energia electrica pe care o furnizeaza retelele sale imbatranite.

Cartea Alba acopera toate optiunile energetice si arata clar ca guvernul britanic vrea uzine nucleare, fapt care enerveaza multi ecologisti.

Guvernul britanic insa a lansat si o consultare publica referitoare la reforma sectorului energetic care se va sfarsi la inceputul lui octombrie, deoarece nu a consultat adecvat opinia publica in ceea ce priveste chestiunea nucleara.

Fabricile nucleare existente in Marea Britanie se vor inchide, cu o singura exceptie, pana in 2023 si chiar si cei mai optimisti sustinatori ai programului nuclear admit ca este nevoie de minim zece ani pentru constructia unei fabrici noi.

Darling a spus ca decizia privitoare la noile fabrici nucleare trebuie luata anul acesta. Darling a spus ca in noile uzine nucleare nu vor fi investiti bani publici. Nu exista insa nicio dovada clara ca va fi oferita vreo finantare din sectorul privat pentru o industrie care aspira sume mari, dar nu garanteaza si castiguri.

EDF Energy, a carei companie-mama detine reactoarele care furnizeaza 80% din energia electrica a Frantei, a propus "o siguranta pentru carbon", in care guvernul subscrie pratic pretul carbonului.

Uzinele nucleare au fost de departe cel mai controversat subiect de miercuri, dar nu a fost singurul.

Cartea Alba pentru Energie sustine captarea si stocarea de carbon, o sursa imensa de bani in exporturi catre tari cum ar fi China si India, cu oferte mari de carbon si cerere energetica in crestere.

Cartea Alba mai propune si economisirea de energie de catre companii, efectuarea mai multor investitii in tehnologiile regenerabile, cum ar fi cea eoliana si puterea valurilor, sustine prelungirea permiselor pentru tranzactionarea emisiilor de carbon, solicita mai multa eficienta energetica si sustine generarea de energie cu ajutorul acoperisurilor cu panouri solare si a turbinelor eoliene.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)