Ministerul Economiei vrea sa schimbe legea energiei

Duminica, 04 Septembrie 2011, ora 10:32
1387 citiri
Ministerul Economiei vrea sa schimbe legea energiei

Ministerul Economiei a elaborat un proiect de act normativ prin care propune modificarea Legii nr.13 a energiei electrice, una din prevederi fiind ca presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) ar putea avea un mandat de sase ani in loc de cinci ca pana in prezent, potrivit NewsIn.

Cu toate acestea, ANRE a avut in ultimii sase ani patru presedinti. Astfel, daca in anul 2006 presedinte al ANRE era Nicolae Opris, ulterior, din 2007 pana in octombrie 2008, autoritatea a fost condusa de Gergely Olosz, dupa care, Nicolae Opris a revenit la conducerea ANRE ca presedinte interimar, din octombrie 2008 pana in ianuarie 2009.

Apoi, Petru Lificiu a fost numit la sefia ANRE in ianuarie 2009, acesta conducand autoritatea de reglementare pana in luna iulie 2010, cand a fost inlocuit in functie de Dan Iulius Plaveti, care este si in prezent presedinte al ANRE.

De asemenea, ANRE va avea un presedinte si un singur vicepresedinte, care vor fi numiti de prim-ministrul Romaniei, iar mandatele acestora vor putea fi reinnoite o singura data, potrivit proiectului de act normativ publicat pe site-ul Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

Potrivit legii in vigoare, ANRE putea avea chiar si trei vicepresedinti.

ANRE va fi in continuare abilitata sa acorde, sa modifice si sa suspende sau sa retraga autorizatiile si licentele pentru operatorii economici din sectorul energiei electrice, inclusiv pentru producatorii de energie termica produsa in cogenerare, precum si sa aprobe preturile reglementate de vanzare-cumparare a energiei electrice si a energiei termice produsa in cogenerare de inalta eficienta si va stabili in continuare si tarifele reglementate pentru serviciile de transport si de distributie a energiei electrice.

#lege energie, #anre, #modificare lege energie , #Stiri energie