Nicolescu: In cinci ani, Romania poate in top 3 producatori europeni de energie si gaze

Vineri, 30 Mai 2014, ora 12:16
1585 citiri
Nicolescu: In cinci ani, Romania poate in top 3 producatori europeni de energie si gaze

Romania are posibilitatea ca in a doua jumatate a anului 2019 sa produca mai multa energie si gaze decat consuma, intrand astfel in randul primelor trei tari europene din acest punct de vedere, a declarat vineri ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

"Avem potential real ca in a doua jumatate a lui 2019 Romania sa produca mai multa energie si gaze decat sa consume, presupunand ca nivelul consumului de gaz va ramane la fel. Avem sansa sa intram, probabil alaturi de Danemarca, in randul tarilor europene care produc mai multa energie decat consuma", a spus Nicolescu.

El a adaugat ca o directie strategica a Romaniei trebuie sa fie un mix energetic cat mai echilibrat.

Ministrul a afirmat ca spera ca in octombrie, chiar daca este un termen ambitios, Departamentul pentru Energie sa prezinte public un prim draft al noii strategii energetice, la care lucreaza 25 de oameni din sectorul energetic.

"Strategia trebuie sa fie rezultatul intereselor statului roman in sectorul energetic", a precizat ministrul.

Totodata, Nicolescu a aratat ca este clar ca in domeniul energiei regenerabile Romania a progresat prea mult, intr-un timp prea scurt, iar de acum inainte este nevoie de o dezvoltare prudenta.

"Trebuie sa fim siguri ca retelele pot prelua si trebuie sa avem in vedere si suportabilitatea. Un obiectiv este si pastrarea locurilor de munca", a mai spus Nicolescu.

Potrivit datelor INS, resursele de energie primara au scazut anul trecut cu 9,2% fata de 2012, la 30,95 milioane tone echivalent petrol (tep), iar cele de energie electrica s-au redus cu 3,2%, la 58,94 miliarde KWh.

#Razvan Nicolescu, #productie energie, #productie gaze Romania , #Stiri energie