Nita: Este necesara o impulsionare a colaborarii economice intre Romania si Georgia in domeniul energetic

Duminica, 16 Martie 2014, ora 09:34
1270 citiri
Nita: Este necesara o impulsionare a colaborarii economice intre Romania si Georgia in domeniul energetic

Ministrul Economiei, Constantin Nita, considera necesara impulsionarea colaborarii economice intre Romania si Georgia in domeniul energetic, in acest sens urmarindu-se realizarea unor proiecte comune de transport de gaze naturale din regiune pe pietele europene.

"Este necesara o impulsionare a colaborarii economice in domeniul energetic. In acest sens, urmarim realizarea unor proiecte comune, de transport de gaze naturale din regiune pe pietele europene. Unul dintre punctele forte ale Romaniei este expertiza si experienta specialistilor romani, fapt pentru care este esentiala implicarea companiilor romanesti in programul georgian de constructii de hidrocentrale si de dezvoltare a infrastructurii IT. In acelasi timp, exista deschidere pentru dezvoltarea colaborarii cu Georgia in domeniul transporturilor maritime de marfa si persoane. In ceea ce priveste potentialul turistic al ambelor state, contam pe segmentul cultural si de agrement", a declarat Constantin Nita, in cadrul intalnirilor oficiale pe care le-a avut cu prilejul vizitei efectuate in Georgia de delegatia condusa de premierul Victor Ponta.

Constantin Nita a discutat cu vicepremierul georgian, ministrul Economiei si Dezvoltarii Durabile, George Kvirikashvili, despre stadiul relatiilor economice bilaterale.

Program pentru cresterea volumului schimburilor comerciale

Cele doua parti au agreat asupra unui program de actiuni care au ca principal obiectiv cresterea volumului schimburilor comerciale si a cooperarii economice cu Georgia.

Actiunile avute in vedere in perioada urmatoare includ organizarea, in luna iulie a acestui an, la Tbilisi, a lucrarilor Comisiei mixte interguvernamentale romano-georgiene de cooperare economica si a unui Forum economic romano-georgian.

De asemenea, a fost convenita organizarea unei intalniri trilaterale a ministrilor Economiei din Romania, Georgia si Azerbaidjan, la Tbilisi sau Bucuresti, in perioada imediat urmatoare.

In cadrul intalnirilor, ministrul Constantin Nita a reiterat angajamentul Romaniei privind sprijinul acordat Georgiei in perspectiva integrarii europene si euro-atlantice.

Georgia este, din punct de vedere al volumului schimburilor comerciale, principalul partener al Romaniei in zona Caucazului. La 31 decembrie 2013, valoarea schimburilor comerciale romano-georgiene a fost de 315,52 milioane de euro, in crestere cu 22,52% fata de anului 2012.

Exportul Romaniei in Georgia a insumat 314,3 milioane de euro, in crestere cu 25,33%, iar importul din Georgia a fost de 1,22 milioane de euro, in scadere cu 81,9%.

Soldul balantei comerciale este favorabil Romaniei cu 313,08 milioane de euro.

#nita georgia, #romania georgia , #Stiri energie