Opt state cer Bruxelles-ului sa mentina propunerea de separare a producerii si distributiei de energie

Marti, 26 Iunie 2007, ora 10:22
863 citiri

Financial Times, 26 iunie- Opt state din Uniunea Europeana, printre care si Romania, au trimis luni o scrisoare Comisiei Europene, solicitandu-i sa isi mentina planurile de separare a marilor companii energetice.

Ministrul danez al energiei, sprijinit de omologii sai din Marea Britanie, Olanda, Belgia, Suedia, Finlanda si Romania, s-au adresat lui Andris Piebalgs, comisarul european pentru energie, si lui Neelie Kroes, comisarul pentru concurenta, in incercarea de a influenta propunerile pe care Bruxelles-ul urmeaza sa le prezinte in septembrie.

Cele opt state afirma ca sprijina viziunea Comisiei, prezentata in ianuarie, potrivit careia cea mai buna modalitate de a asigura libera concurenta pe piata energetica din UE este 'spargerea' marilor companii (precum EON in Germania, EDF in Franta, ENI in Italia) care domina pietele interne.

Executivul european propune separarea operatiunilor de vanzare de electricitate si gaz de cele de distributie, masura ce intampina o opozitie puternica din partea unor state, conduse de Franta si Germania.

Dupa reuniunea din 6 iunie a ministrilor european ai energiei, la care majoritatea statelor s-au opus separarii, comisarul Piebalgs a propus un compromis ce prevede ca retelele de gaze si electricitate sa ramana in proprietatea furnizorilor, dar accesul la ele sa fie controlat de companii noi, independente.

Semnatarii scrisorii sustin insa ca la reuniune 'a existat o clara majoritate in favoarea unor modele alternative la nivelul distributiei', precizand ca nu au gasit 'convingator niciunul dintre argumentele in favoarea modelelor alternative de separare a productiei de distributie'.

Potrivit FT, eforturile Uniunii Europene de liberalizare a pietelor de electricitate si gaze naturale dureaza de un deceniu. De la 1 iulie, piata energetica se va liberaliza pentru consumatorii casnici din majoritatea statelor Uniunii, care isi vor putea alege furnizorul energetic.

Comisia Europeana planuieste un nou val de reglementari vizand deschiderea pietelor, pe fondul preocuparilor serioase legate absenta competitiei si a integrarii retelelor energetice.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)