Petrolul ieftin continua sa faca victime. Inca o moneda nationala s-a prabusit

Joi, 20 August 2015, ora 17:26
12228 citiri
Petrolul ieftin continua sa faca victime. Inca o moneda nationala s-a prabusit
Foto: Wikimedia

Scaderea surprinzatoare a pretului petrolului din ultima saptamana si predictiile privind evolutia pietei de energie in urmatoarele luni au mai facut o victima in randul tarilor exportatoare.

Kazahstanul se confrunta cu o depreciere a monedei nationale de 23%, in conditiile in care guvernul a decis sa elimine controlul asupra cursului de schimb al monedei tenge, anunta portalul CNN Money.

Presiune continua

Decizia guvernului de la Astana de a modifica politica monetara lasand cursul de schimb al monedei nationale la liber a provocat o depreciere de 23% a acesteia in tranzactiile efectuate joi, 20 august.

Oficialii din Kazahstan spera ca aceasta masura sa limiteze pierderile survenite din prabusirea pietei petrolului. Economia din Kazahstan este dependenta in proportie de 50% de exportul de petrol si gaze.

Petrolul se tranzactioneaza in prezent la un pret de 41 de dolari/baril, cel mai scazut nivel atins in ultimii 6 ani, iar lipsa de cerere din China si revenirea petrolului iranian pe piata ameninta sa coboare si mai mult pretul.

In acelasi timp, Kazahstanul se dovedeste una dintre tarile direct afectate de devalorizarea yuanului chinezesc, masura adoptata de banca centrala de la Beijing de o saptamana si jumatate incoace.

Intr-un mesaj al presedintelui Nursultan Nazarbayev, acesta a arata ca declinul survenit pe piata de energie necesita masuri urgente.

"Seful statului a subliniat ca noua realitate economica ne obliga sa ne adaptam la o piata in care petrolul se va tranzactiona cu 30-40 de dolari", a mentionat serviciul de presa prezidential.

Protectie in fata dolarului

Moneda tenge a fost tinuta sub control ani la rand, tranzactionandu-se fara oscilatii prea mari ale cursului valutar.

Odata cu flotarea libera a cursului valutar de astazi, raportul dolar/tenge a ajuns la 1/250.

Ca multe alte economii emergente, Kazahstanul pare sa fi reactionat astfel si pentru a se proteja in cazul unei eventuale cresteri ale dobanzii de referinta dictate de Rezerva Federala americana.

O astfel de miscare survenita pe piata americana ar creste costurile imprumuturilor de pe pietele emergente, dar ameninta si cu retragerea rapida a capitalului investit in aceste economii.

Pe de alta parte, multi analisti sustin ca devalorizarea yuanului ar avea in spate interesul Beijingului de a impulsiona exporturile prin oferirea unui pret competitiv al marfurilor chinezesti.

Daca aceasta opinie isi gaseste numerosi adepti in randul economistilor si oficialilor din statele Asiei, raspunsul lor cu aceeasi moneda ar putea declansa un razboi al valutelor in regiune.

#razboi valute Asia, #criza petrol, #prabusire pret petrol , #Stiri energie