Piata intraday de energie din Romania a fost cuplata cu alte 20 de tari din Europa

Miercuri, 20 Noiembrie 2019, ora 12:39
3726 citiri
Piata intraday de energie din Romania a fost cuplata cu alte 20 de tari din Europa
Foto: Pixabay

Piata intraday de energie din Romania a fost cuplata marti dupa-amiaza cu pietele similare din alte 20 de tari europene, iar primele cantitati de energie au fost deja livrate in cursul noptii trecute, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Victor Ionescu, directorul operatorului bursier OPCOM.

Este vorba despre Bulgaria, Ungaria, Croatia, Republica Ceha, Polonia, Slovenia, Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Letonia, Lituania, Norvegia, Suedia, Olanda, Portugalia si Spania.

"Acest lucru inseamna ca toti traderii din Romania vor avea la dispozitie aceleasi instrumente de tranzactionare ca si in celelalte 20 de tari europene si exista posibilitatea de a efectua tranzactii transfrontaliere cu energie. Este o etapa care dovedeste determinarea noastra de a fi pe piata europeana de energie, pe cele mai performante platforme si cu regulile europene. Este un proces foarte complex si o mare provocare pentru noi", a precizat Ionescu.

Cuplarea pietelor intraday inseamna practic ca toti traderii din tarile cuplate folosesc aceeasi platforma informatica pentru tranzactionare, care ofera transparenta totala privind preturile si volumele tranzactionate.

"Primele tranzactii s-au facut aseara, cu livrare incepand cu data de 20 noiembrie, ora 0:00", a mai spus Ionescu.

Toate acestea vor duce la cresterea lichiditatii in piata si la sporirea concurentei, a continuat el.

In urma cu cinci ani, pe 19 noiembrie 2014, piata spot de energie a Romaniei a fost cuplata cu cele din Ungaria, Cehia si Slovacia.

#tranzactii transfrontaliere cu energie , #Stiri energie