Prefectura Vaslui a pierdut 3 procese cu consiliile locale ce au interzis explorarea gazelor de sist

Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 19:45
1406 citiri
Prefectura Vaslui a pierdut 3 procese cu consiliile locale ce au interzis explorarea gazelor de sist

Prefectura Vaslui a pierdut trei procese cu consiliile locale care au fost date in judecata de catre reprezentantii institutiei pe motiv ca au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor, hotararile Tribunalului Vaslui urmand a fi atacate cu recurs.

Tribunalul Vaslui a dat castig de cauza unui numar de trei consilii locale, respectiv Alexandru Vlahuta, Suletea si Pogana, care au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor, dupa ce hotararile date de autoritatile in cauza au fost atacate in instanta de catre Prefectura, transmite corespondentul Mediafax.

Practic, magistratii vasluieni au considerat legale hotararile consiliilor locale pe motiv ca resursele minerale "gaze de sist" nu au fost declarate de interes national in Legea Petrolului.

"Desi Prefectura a invederat faptul ca doar statul este singurul care poate avea in proprietate resursele, instanta retine ca aceste resurse la care se face referire, respectiv gazele de sist, inca nu au fost identificate pe teritoriul comunei, nu se cunosc suprafetele de teren care ar avea in subsolul lor aceste zacaminte si nici nu au fost declarate de interes national, asa cum se prevede in Legea 213/1998, pentru ca singurul care poate dispune de ele sa fie statul", se arata in motivarea instantei de judecata.

De partea cealalta, reprezentantii Prefecturii Vaslui au anuntat ca vor ataca cu recurs hotararile instantei de judecata.

"Vom recurge la acest drept si obligatie, in acelasi timp, de a face recurs la hotararile Tribunalului Vaslui. Nu voi comenta deciziile instantei pentru ca nu sunt abilitat sa o fac", a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX prefectul judetului Vaslui, Radu Renga.

In alte zece procese similare, in care au fost atacate in instanta hotararile de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist, Prefectura Vaslui a castigat in fata consiliilor locale hotararile fiind considerate ilegale. Inainte de a actiona in instanta consiliile locale, Prefectura Vaslui le-a explicat autoritatilor ca zacamintele din subsolul Romaniei sunt proprietate publica a statului, astfel incat consiliile locale nu pot decide asupra bogatiilor subsolului.

#gaze sist, #sist vaslui , #Stiri energie