Pretul energiei electrice in Romania, peste media UE

Vineri, 25 Mai 2012, ora 20:44
2547 citiri
Pretul energiei electrice in Romania, peste media UE

Pretul energiei electrice platit de populatia din Romania, raportat la puterea de cumparare, este peste media UE, aproape dublu fata de nivelul din Franta, apropiat de cotele din Danemarca sau Germania si mai ridicat decat in Austria sau Olanda, potrivit datelor prezentate vineri de Eurostat.

Raportata la nivelul de trai (ajustata la puterea de cumparare), suma platita de romani este cu 14% mai mare decat media UE si de aproape doua ori peste nivelurile din Franta sau Finlanda, reiese din datele Eurostat.

Totodata, tariful la electricitate din Romania raportat la puterea de cumparare este cu 19% mai ridicat decat cel suportat de austrieci, respectiv cu 24% peste cel din Olanda si se apropie de cotele din Danemarca sau Germania.

Ponderea costurilor cu energia electrica in bugetul romanilor este de asemenea cu circa 33% mai ridicata fata de costurile din Marea Britanie sau Suedia.

In valoare nominala populatia din Romania plateste unul dintre cele mai reduse tarife din UE pentru energia electrica, de 46,6 lei, sau 10,9 euro pe 100 kWh. Numai bulgarii achita un pret mai mic, de 17,1 leva, sau 8,7 euro pe 100 kWh.

Media UE este de 18,4 euro pe 100 kWh. Datele se refera la tarifele din a doua jumatate a anului trecut.

Pentru gaze naturale, pretul platit de populatia din Romania este cel mai mic din UE atat in valoare nominala, cat si dupa ajustarea la puterea de cumparare.

Astfel, romanii platesc 11,9 lei, sau 2,8 euro, pe 100 kWh de gaze naturale, fata de 6,4 euro in medie la nivelul UE. Cel mai apropiat pret de cel din Romania se regaseste in Estonia, unde pretul mediu al gazelor platit de populatie este de 4,4 euro pe 100 kWh.

Ajustat la puterea de cumparare, pretul platit de romani se apropie de media UE, insa nu o depaseste, si ramane cel mai mic din blocul comunitar.

Statul roman s-a angajat fata de FMI sa continue in urmatorii ani liberalizarea preturilor la energie si gaze naturale.

#pret energie electrica Romania, #pret energie electrica UE, #energie electrica pret, #gaze naturale pret Romania, #gaze naturale pret UE , #Stiri energie