Pretul petrolului da peste cap si Norvegia: Somaj record, productie in picaj

Miercuri, 12 August 2015, ora 11:56
6047 citiri
Pretul petrolului da peste cap si Norvegia: Somaj record, productie in picaj
Foto: Wikimedia

Banca centrala a Norvegiei este asteptata sa recurga la prima reducere a ratei dobanzii de referinta incepand cu luna viitoare, pe masura ce tot mai multe voci sustin ca economia tarii evolueaza precum un accident filmat cu incetinitorul.

Desi inflatia se mentine la un nivel de 2,6%, multi economisti din bancile norvegiene considera ca reprezentantii bancii centrale sunt tot mai ingrijorati de efectele prabusirii pietei petrolului in economia reala a tarii, remarca Bloomberg.

Somaj in crestere

In principiu, evaluarile optimiste lansate pe canalele oficiale ale guvernului dezmint apararenta slabiciune instaurata in economia statului nordic, sustin reprezentatii Svenska Handelsbanken.

Pe de alta pate, economistii Handelsbanken cred ca banca centrala va ajusta cu 25 de puncte de baza dobanda la depozitele bancare, atingand nivelul minim de 0,75% incepand cu luna septembrie.

Miscarea ar urma sa stavileasca cresterea rapida a somajului ajuns deja la 4,3%.

Norvegia este cel mai mare producator de petrol si gaze din Europa occidentala si acest lucru a ajutat statul sa stranga in timp unul dintre cele mai mari fonduri suverane de bunastare, ajuns acum la valoarea de 875 de miliarde de dolari.

In acelasi timp, prabusirea dramatica a pretului petrolului a fost dublata de o reducere graduala a investitiilor in industria de profil din Norvegia.

Procentul de 4,3% someri poate fi mic comparativ cu cel din alte state europene, dar se dovedeste unul record pentru economia Norvegiei din ultimul deceniu.

In plus, reducerea nivelului de investitii in industria petroliera anunta o reducere a 20.000 de locuri de munca, iar acesta pare sa fie doar primul val de noi someri din tara.

Declinul coroanei

Un raport recent al Danske Bank arata ca Norvegia se confrunta cu o scadere brusca a productiei industriale confirmand incetinirea motoarelor in sectorul manufacturier din tara.

Pe masura ce pretul petrolului a coborat, la fel a facut si coroana norvegiana, ridicand pretul marfurilor de import si mentionand inflatia in limitele acceptabile.

In timp ce vecinii din Suedia se zbat sa gaseasca solutii penbtru a combate efectele deflatiei, preturile din Norvegia au inregistrat un salt de 2 procente in ultima luna, in timp ce influatia a ajuns la 2,6%.

Cu toate acestea, Norges Bank este asteptata sa anunte reducerea dobanzii de referinta in sedinta din aceasta luna.

"Concentrarea pe economia reala in loc de inflatie este in linie cu politica de pana acum a Norges Bank.

Banca centrala norvegiana nu a tinut niciodata cont de nivelul inflatiei pentru a stabili rata dobanzii", arata Joachim Bernhardsen, analist Nordea Bank.

De altfel, economistii Handelsbanken cred ca exista si o explicatie pentru care inflatia din acest moment nu conteaza foarte mult in decizia luata de oficialii Norges Bank.

"Motivul pentru care avem o inflatie apropiata de nivelul stabilit este ca aceasta este alimentata de deprecierea coroanei", explica Marius Gonsholt Hov, economist principal Svenska Handelsbanken.

O analiza Bloomberg arata ca, in ultimele 12 luni, in urma prabusirii pietei petrolului, coroana norvegiana a inregistrat un declin de 12 procente, fiind valuta cu cele mai slabe performante din 10 supuse analizei.

Petrolul Brent crude se tranzactioneaza in continuare aproape de valoarea de 50 de dolari/baril.

Realitatea de pe piata de energiei i-a facut pe analistii celei mai mari banci din Norvegia, DNB ASA, sa revizuiasca in scadere prognoza pentru pretul barilului pe a doua jumatate a acestui an, de la 74 de dolari la 58, semn ca criza este pe cale sa se acutizeze.

#banca centrala Norvegia, #dobanda referinta Norvegia, #criza petrolului, #economie reala Norvegia , #Stiri energie