Retrospectiva 2013 - Gazele de sist, intre independenta energetica si protestele de strada

Luni, 23 Decembrie 2013, ora 07:30
2288 citiri
Retrospectiva 2013 - Gazele de sist, intre independenta energetica si protestele de strada

Compania americana Chevron a inceput, in acest an, explorarea gazelor de sist in Romania, iar subiectul a starnit o dezbatere de amploare nationala, care a impartit Romania in doua tabere: cei care-si doresc independenta energetica si cei care considera ca exploatarile vor afecta negativ mediul inconjurator.

Chevron, a doua mare companie petroliera americana, a castigat in 2010 concesiunea a trei perimetre in judetul Constanta si a preluat un altul in judetul Vaslui, unde si-a exprimat intentia de a extrage gaze de sist. Acestea sunt de fapt tot gaze naturale, dar aflate in roci mult mai dure, iar extractia lor necesita explozii pentru a degaja rocile respective. Fisurile astfel rezultate se umplu cu apa, nisip si alte substante pentru a le tine deschise si a putea extrage resursele de gaze de acolo.

Inca de la finele anului trecut se prefigura un iures pe aceasta tema. Mai multe localitati din Constanta au organizat referendumuri, iar localnicii si organizatiile de mediu au fost vehemente impotriva acestor activitati petroliere.

Chevron a primit toate autorizatiile de care avea nevoie

Incet, incet, Chevron a primit toate autorizatiile de care avea nevoie, deci, legal, a primit unda verde pentru a da drumul lucrarilor.

In paralel, autoritatile au inceput o campanie de informare a cetatenilor cu privire la beneficiile gazelor de sist, marsand pe ideea principala potrivit careia aceste resurse ar fi suficiente pentru a asigura independenta energetica a tarii noastre, care depinde acum in proportie de 20-25% de gazele importate din Rusia de la Gazprom.

Nu exista miza mai mare decat independenta energetica a Romaniei si asigurarea resurselor tarii, spunea, in septembrie, presedintele Traian Basescu: 'Eu mai am un an si cateva luni de mandat, deci nu voi apuca in mandat momentul cand eventual s-ar scoate primul metru cub de gaze de sist din Romania sau cand se va scoate spre utilizare primul metru cub de gaze din Marea Neagra. Vreau sa spun un lucru de care romanii trebuie sa tina cont: miza politicilor noastre in zona energetica trebuie sa fie independenta energetica'.

Si premierul Victor Ponta vorbeste despre gazele de sist si independenta energetica a tarii: "Este o decizie politica, luata nu numai de Romania, pentru ca pentru noi nu este numai o problema strict economica, este problema de a fi independenti din punct de vedere energetic. Suntem capabili sa fim independenti. Nu numai de Rusia, noi dorim sa fim independenti si, mai mult decat atat, in cadrul strategiei noastre energetice avem permanent atentia indreptata catre Republica Moldova, pentru ca speram ca, in cativa ani, sa putem avea resursele energetice necesare atat pentru Romania, cat si pentru Republica Moldova" .

ANRM a detaliat definitia gazelor si sist si ce inseamna extractia lor

In vara, Agentia Nationala de Resurse Minerale (ANRM) a infiintat un site unde a detaliat definitia gazelor si sist si ce inseamna extractia lor. Aici a aparut ultimul studiu realizat in acest sens de US Energy Information Agency (EIA), potrivit caruia gazul de sist majoreaza cu 47% rezervele potentiale de gaze naturale recuperabile la nivel mondial. Tot la nivel global, gazele de sist reprezinta 32% din rezervele totale de gaze naturale.

Cel mai important din acest raport este ca scoate in evidenta pentru prima data ce potential are tara noastra. Romania, cu o rezerva recuperabila estimata la 1.444 de miliarde de metri cubi de gaze de sist, se situeaza pe locul 3 in Europa, dupa Polonia (4.190 miliarde de metri cubi) si Franta (2.879 miliarde de metri cubi) si inaintea Danemarcei (906 miliarde de metri cubi).

Mai mult, in toamna, un grup de 43 de experti din cadrul Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) au realizat un studiu numit "Resurse de gaze naturale din zacaminte neconventionale - potential si valorificare', din care reiese si mai bine ce vor insemna aceste resurse neconventionale.

Extractia gazelor de sist va avea o contributie la economia tarii de 2% din PIB

Extractia gazelor de sist va avea o contributie la economia tarii de 2% din PIB si va reduce pretul gazelor pe piata cu 15 - 25%, arata una dintre cele mai importante concluzii ale studiului. Daca Romania va trece la etapa extractiei gazelor de sist in 2019 - 2020, va ajunge exportator de gaze la orizontul anilor 2025. In prezent, factura de import de gaze ajunge la 1,5% din PIB, comparabil in momentul de fata cu bugetul de la Aparare, de exemplu. Insa, daca vom exporta, vom ajunge de fapt sa primim in plus 0,5% intrari in PIB. Deci, o contributie de 2% din PIB in total, a explicat Ionut Purica, expert in cadrul Academiei Romane, unul dintre autorii studiului.

Unde avem astfel de gaze? Studiul CNR-CME spune ca Romania are un potential ridicat pentru descoperirile de gaze de sist in Carpatii Orientali, in Platforma Moldoveneasca, in Depresiunea Barladului si in Campia Romana, cu extinderea sa din Dobrogea de Sud, se mai arata in studiu. Autorii studiului amintesc ca Romania mai are rezerve dovedite de gaze naturale suficiente pentru urmatorii 10 - 15 ani.

Daca in prima jumatate a anului, protestele activistilor de mediu fata de explorarea acestor resurse au fost oarecum latente, in toamna au izbucnit adevarate violente. Dupa ce au primit toate acordurile si avizele necesare, americanii de la Chevron au vrut sa inceapa lucrarile in judetul Vaslui, insa, in comuna Pungesti, locul unde Chevron urma sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist, localnicii au inceput sa protesteze vehement la mijlocul lunii octombrie, iar, odata cu aparitia unor organizatii de mediu in zona, s-a format un curent impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist. Oamenii care fac parte din aceasta miscare, localnici din zona si militanti ecologisti, spun ca nu vor permite Chevron sa patrunda pe teren pentru a instala sonda de explorare si s-au instalat in corturi pe acel teren.

Insa, in mai multe reprize, in lunile noiembrie si decembrie, protestele au degenerat in violente in momentele in care compania a avut sa inceapa efectiv lucrarile. Jandarmeria a intervenit si a retinut anumite persoane, acuzate ca au incercat sa distruga utilajele Chevron. Si la Bucuresti, in Piata Universitatii, au fost organizate mitinguri anti-gaze de sist in mai multe weekend-uri.

Am vorbit la inceputul articolului despre cele doua subiecte de discutie pe care le-a creat tema gazelor de sist, respectiv independenta energetica si protectia mediului. Intrebarea care se ridica aici este: de ce trebuie ca una dintre ele sa o excluda pe cealalta? Nu ar trebui sa ne dorim sa fie posibile ambele? Iata care ar trebui sa fie provocarea in 2014 a celor care activeaza in acest sector, fie ei autoritati, fie companii, fie activisti de mediu: ca totul sa se faca in litera si spiritul atat a legii petrolului, cat si a legislatiei din domeniul protectiei mediului.

#gaze sist, #romania gaze , #Stiri energie