Romania ar putea deveni independenta energetic - Reuters

Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 13:48
1987 citiri
Romania ar putea deveni independenta energetic - Reuters

Romania se afla printre cele mai bine plasate foste tari comuniste din Europa care viseaza sa scape de dependenta de gazul rusesc, in conditiile in care descoperirea noilor depozite de gaze de sist face ca solutia sa se afle la o aruncatura de bat.

Concernul american Chevron doreste sa inceapa forarea pentru exploatarea gazului de sist in apropierea orasului Barlad, in timp ce mai multe organizatii neguvernamentale au organizat proteste - inaintea alegerilor parlamentare din 9 decembrie - prin care cer o interdictie nationala a exploatarii gazelor de sist, comenteaza joi agentia de presa Reuters, intr-un amplu comentariu de la Bucuresti.

Analistii economici, continua Reuters, sunt de parere ca depozitele de gaz de sist, adaugate la rezervele de gaze conventionale, ar putea transforma Romania intr-o tara cu dependenta zero de resursele energetice externe.

Moratoriul actual asupra exploatarii gazelor de sist ar putea fi ridicat, dupa scrutin, adauga Reuters, care mentioneaza ca Uniunea Social Liberala (USL), a premierului de stanga Victor Ponta, care probabil va forma viitorul guvern, inca nu si-a clarificat pozitia privind exploatarea gazelor de sist.

Si alte formatiuni politice au manifestat retinere in a-si dezvalui intentiile cu privire la acest subiect, de teama sa nu piarda sprijinul electoratului in plina campanie pentru alegeri.

"In cele din urma va trebui luata o decizie. Noi speram ca aceasta decizie nu va fi una care sa consolideze aceasta activitate si tehnologie", a declarat Bogdan Grecescu, din partea Greenpeace Romania.

Potrivit agentiei britanice de presa, organizatiile neguvernamentale spera ca toate drepturile de exploatare ale Chevron vor fi anulate daca se va reusi strangerea unei majoritati covarsitoare contra exploatarii gazelor de sist in cadrul unui referendum in orasul Mangalia, care coincide cu data alegerilor parlamentare - 9 decembrie.

Chevron detine drepturi de exploatare pentru trei suprafete de 270.000 hectare in apropierea Marii Negre si a cumparat si o concesiune in apropiere de orasul Barlad, in schimbul unei sume care nu a fost facuta publica.

Fracturarea hidraulica, folosita la exploatarea gazelor de sist, implica injectarea de apa si compusi chimici la presiune ridicata in formatiunile de roci de la mare adancime, expertii in mediu apreciind ca tehnologia poate duce la poluarea panzei de apa freatica.

"Daca tinem cont si de rezervele de gaze de sist, Romania poate acoperi, in realitate, intreaga sa cerere interna din propriile resurse", explica Otilia Simkova, analist in cadrul firmei de consultanta Eurasia Group.

Administratia pentru informatii privind energia a SUA (EIA) estimeaza ca Romania, Bulgaria si Ungaria ar putea avea 538 miliarde de metri cubi de gaze de sist, cu putin peste consumul anual al Europei si suficient pentru a acoperi nevoile Romaniei pentru aproape 40 de ani.

In SUA, tehnologia fracturarii hidraulice a revolutionat sectorul energetic, ducand la scaderea pretului gazelor si energiei electrice, dar riscurile pentru mediu i-au determinat pe europeni sa fie mult mai prudenti.

Parlamentul European a respins o interzicere a exploatarii gazelor de sist in 21 noiembrie si a solicitat un regim de reglementare solid, pentru a raspunde temerilor exprimate de organizatiile de protectie a mediului.

La nivel national, statele europene au abordari diferite. Polonia se dovedeste a fi cel mai ambitios avocat al gazelor de sist, facand demersuri pentru a incepe exploatarea acestor gaze care i-ar reduce dependenta de importurile de gaze conventionale de la concernul rus Gazprom.

Explorarea gazelor de sist este suspendata in Cehia, in timp ce in Slovacia vecina extractia lor ar putea fi limitata din motive ce tin de pastrarea calitatii apelor Dunarii, in apropierea careia exista rezerve de gaze de sist, conchide Reuters.

#gaze sist Romania, #exploatare gaze sist, #alegeri parlamentare Romania energie, #organizatii mediu gaze sist , #Stiri energie