UE avertizeaza Romania din cauza incalcarii legislatiei privind eficienta energetica a cladirilor

Joi, 17 Octombrie 2013, ora 14:16
1845 citiri
UE avertizeaza Romania din cauza incalcarii legislatiei privind eficienta energetica a cladirilor

Comisia Europeana (CE) a trimis avize motivate Romaniei si Cehiei prin care le cere celor doua state membre sa notifice toate masurile de transpunere a directivei privind eficienta energetica a cladirilor pentru care aveau termen pana la 9 iulie 2012, informeaza un comunicat al CE dat publicitatii joi la Bruxelles. Alte 20 de state UE au primit deja avize motivate in acest dosar de netranspunere.

Daca statele membre in cauza nu isi indeplinesc obligatia legala in termen de doua luni, CE ar putea lua decizia de a sesiza Curtea de Justitie. In temeiul directivei UE din 2010, statele membre trebuie sa instituie si sa aplice cerinte minime privind performanta energetica a cladirilor, sa se asigure ca este realizata certificarea performantei energetice a cladirilor si sa solicite inspectia periodica a sistemelor de incalzire si de aer conditionat.

De asemenea, directiva solicita statelor membre sa se asigure ca, incepand din 2021, toate cladirile noi vor fi asa-numite "cladiri cu consum de energie aproape zero".

In septembrie 2012, CE a initiat proceduri de infringement impotriva a 24 de state membre - respectiv toate statele membre UE mai putin Danemarca, Irlanda si Suedia - care nu ii notificasera masurile nationale de transpunere a directivei in legislatia nationala.

Au fost trimise deja avize motivate Italiei, Greciei, Portugaliei si Bulgariei in ianuarie 2013, Spaniei si Sloveniei in aprilie, Belgiei, Germaniei, Finlandei, Frantei, Letoniei, Poloniei si Olandei in iunie, respectiv Austriei, Ciprului, Estoniei, Lituaniei, Luxemburgului, Ungariei si Marea Britanie in septembrie 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#eficienta energetica cladiri Romania, #legislatie eficienta energetica UE, #proceduri infringement Romania, #avertisment Comisia Europeana Romania , #Stiri energie