Romania risca sa piarda peste 500.000 de locuri de munca daca liberalizeaza accelerat piata gazelor

Marti, 18 Martie 2014, ora 11:37
2057 citiri
Romania risca sa piarda peste 500.000 de locuri de munca daca liberalizeaza accelerat piata gazelor

Romania risca sa piarda 6,3 miliarde de euro si peste 500.000 de locuri de munca din cauza liberalizarii accelerate a pietei gazelor naturale, a declarat, marti, Mihai Ivascu, secretarul general al Confederatiei Patronale din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania (CONPIROM).

Estimarile sunt cuprinse in studiul "Evaluarea strategica a impactului liberalizarii pietei gazelor naturale asupra consumatorilor industriali din Romania", realizat de compania de consultanta Deloitte, la cererea CONPIROM, si prezentat marti intr-o conferinta de presa.

Liberalizarea totala a pietei industriale a gazelor, prevazuta pe 31 decembrie

'O asa-zisa liberalizare a pietei gazelor naturale din Romania va avea ca efect imediat reducerea la jumatate a contributiei industriei la Produsul Intern Brut, prin inchideri de companii sau relocari in tari cu o legislatie care sprijina activitatea economica', a aratat Mihai Ivascu, secretar general al CONPIROM.

'Dat fiind faptul ca autoritatile nu au efectuat un studiu de impact atunci cand au decis, unilateral, liberalizarea accelerata a pietei gazelor naturale pentru consumatorii industriali, CONPIROM a apelat la un consultant international competent pentru a face o asemenea analiza. Rezultatele prezinta un scenariu dezastruos, care s-ar putea concretiza, in termen scurt, prin pierderi de sase miliarde de euro la PIB si cresterea numarului somerilor cu peste 500.000 de persoane', a adaugat el.

Potrivit calendarului de liberalizare a pietei industriale a gazelor agreat de Guvernul Romaniei cu FMI, liberalizarea totala pentru industrie este prevazuta pentru 31 decembrie 2014, insa, la ultima vizita a delegatiei FMI, autoritatile romane si-au asumat liberalizarea pietei industriale cu sase luni mai devreme, respectiv la 31 iunie 2014.

#Ivascu CONPIROM, #romania energie, #gaze romania , #Stiri energie