Rusia ar putea deveni primul importator de petrol iranian

Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 09:58
1631 citiri
Rusia ar putea deveni primul importator de petrol iranian
Sursa foto: cotidianul.ro

Rusia ar putea deveni primul importator de petrol iranian, a declarat, joi, o sursa guvernamentala rusa, in conditiile in care Moscova si Teheranul negociaza un acord comercial in acest sens, relateaza RIA Novosti, in pagina electronica.

Potrivit sursei mentionate, citata de cotidianul rus Kommersant, Moscova doreste sa continue negocierile cu Teheranul pe aceasta tema in pofida obiectiilor ridicate de Statele Unite, relateaza RIA Novosti, in pagina electronica.

Potrivit Ria Novosti, Statele Unite se tem ca acordul intre Moscova si Teheran va influenta negocierile privind programul nuclear iranian. Cele doua teme vor fi discutate joi cu prilejul vizitei ministrului iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, la Moscova si la apropiata deplasare a presedintelui Vladimir Putin in Iran.

Potrivit unei surse din Guvernul rus, presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau iranian, Hassan Rohani, au decis cresterea semnificativa a legaturilor economice intre cele doua tari la prima intalnire, care a avut la Biskek, in Kirgizstan, in septembrie 2013. Ulterior, propuneri concrete au fost discutate, in special cu prilejul vizitei ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, la Teheran, in decembrie anul trecut. Printre initiativele aprobate se afla livrarea de petrol iranian in Rusia (aproximativ 500.000 de barili pe zi) si furnizarea de produse si echipamente ruse in Iran.

Potrivit sursei mentionate, acordul nu se refera la un simplu schimb de marfuri, iar semnarea nu depinde de ridicarea sanctiunilor impuse de Occident Iranului, in conditiile in care Moscova nu s-a aflat printre tarile care au sustinut embargoul.

Acordul dintre Rusia si Iran nu este pe placul Americii

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, a avertizat, miercuri, ca un acord prin care Rusia va achizitiona petrol din Iran ar fi contrar acordurilor privind programul nuclear iranian aprobate de cei sase mediatori internationali la Teheran. El a adaugat ca Statele Unite sunt extrem de ingrijorate in legatura cu informatiile pe aceasta tema, iar secretarul de stat John Kerry a ridicat problema la intalnirea de luni de la Paris cu omologul sau rus Serghei Lavrov.

O sursa diplomatica rusa sustine insa ca partea americana a fost informata ca Rusia are dreptul sa cumpere petrol din Iran fara ca o limita sa fie impusa, iar Iranul, la randul sau, poate cumpara marfuri rusesti.

Rusia nu ar incalca nicio sanctiune, in conditiile in care Moscova recunoaste doar rezolutiile Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite si considera restrictiile occidentale (vizand Iranul - n.r.) ca fiind unilaterale si ilegitime. In consecinta, Rusia nu este obligata sa discute astfel de proiecte cu nimeni. Cand a fost cazul, am tinut cont de preocuparile anumitor tari referitor la cooperarea tehnico-militara cu Iranul, renuntand la livrarea rachetelor sol-aer S-300, dar, de aceasta data, este un caz total diferit, care nu-i priveste pe americani", a explicat sursa mentionata.

Expertii americani estimeaza ca acordul ar permite Iranului cresterea exporturilor de petrol pana la 50%, ceea ce i-ar aduce venituri de 1,5 miliarde dolari pe luna.

Statele Unite se tem ca acesti bani vor diminua interesul Iranul pentru respectarea angajamentelor privind programul nuclear, incheiate la sfarsitul anului 2013. Potrivit acordului incheiat cu cei sase mediatori internatioali, Teheranul va obtine treptat acces la conturile inghetate in bancile din strainatate, care se ridica la 4,2 miliarde de dolari.

#acord Rusia Iran, #livrari petrol, #program nuclear iranian , #Stiri energie