Rusia creste cota de extractie: Petrolul ieftin, o afacere buna?

Joi, 10 Septembrie 2015, ora 14:56
4046 citiri
Rusia creste cota de extractie: Petrolul ieftin, o afacere buna?
Foto: Wikimedia

Igor Sechin, seful celei mai mari companii petroliere din Rusia, Rosneft, aprecia la inceputul acestei saptamani ca Rusia ar putea creste cota de extractie anuala de petrol de la 500 de milioane la 700 de milioane de tone.

In acest context, Rusia ar fi o alta tara producatoare care recurge la pomparea unei cantitati suplimentare de petrol pe piata, intr-un moment in care pretul barilului este in scadere, iar unii experti cred ca masura este luata din disperare, arata agentia Sputnik.

Batalie pentru piata

Scaderea dramatica a pretului petrolului din ultimul an a fost interpretata drept o inclestare intre producatorii traditionali de petrol reprezentanti de statele OPEC, in special Arabia Saudita, si industria de profil din SUA, specializata in exploatarea zacamintelor de sist.

Batalia se da pentru cota de piata detinuta de fiecare dintre marii producatori din lume, motiv pentru care, in ciuda pretului de aproximativ 50 de dolari/baril, atat sauditii, cat si petrolistii americani au continuat sa ridice constant nivelul productiei.

Acum pare randul Rusiei sa intre in acest joc al disperarii, Moscova fiind constransa sa isi apere cota de piata la nivel global in exportul de petrol si gaze, dar sa obtina si sumele necesare in valuta care sa atenueze efectele sanctiunilor economice dictate in urma crizei din Ucraina.

Opinia este impartasita de catre expertul Chris Weafer, partener fondator al companiei Micro-Advisory, in revista Christian Science Monitor.

"Nu isi dau seama, dar tocmai ei intretin aceasta problema a pretului scazut la petrol. Din perspectiva lor, pretul petrolului nu mai poate fi controlat asa ca trebuie sa se descurce cu aceasta problema. A devenit un fel de filosofie.

Daca partenerii din China sau din alta parte sunt dispusi sa plateasca pentru petrol, vor creste productia cu siguranta. Este o sansa pentru China si India sa cumpere petrol ieftin, in timp ce pentru rusi ramane inca o afacere bunicica", a comentat Weafer.

Traseu invers

In mod normal, exportatorii de petrol au recurs intotdeauna la reducerea cotelor de extractie in perioadele in care declinul pretului la petrol devenea alarmant.

In toamna anului trecut insa, Arabia Saudita si celelalte state membre OPEC au luat o decizie surprinzatoare: aceea de a intensifica productia in incercarea de a-i scoate de pe piata pe rivalii americani.

Acum Rusia da si ea semne ca ar vrea sa intre in acest joc, mai ales ca astfel reuseste sa mentina rubla pe o linie de plutire si sa resolve o parte din deficitul bugetar.

In plus, China, cel mai mare consumator de petrol din lume, a recurs la un program "petrol contra imprumuturi" la inceput doar pentru Venezuela, care pare sa fi prins insa si in Rusia, din moment ce aceasta a devenit din luna mai cel mai important furnizor de petrol al Chinei.

Cu toate acestea, Sechin mentiona ca, in ciuda cantitatilor masive exportate pe zona Asia-Pacific, influenta acestora in structura globala a exporturilor ramane in continuare la maxim 15%.

Dezvoltarea pietei din China le da sperante rusilor, chiar daca in prezent, cea mai importanta piata de desfacere pentru ei ramane tot UE, cu 39% din totalul exporturilor de produse petroliere.

Pe termen lung insa, unii experti cred ca Rusia va fi nevoita sa recurga iarasi la o scadere a cotei de extractie.

"O eventuala reducere a productiei de petrol in Rusia nu va fi facuta in mod voit, ci mai degraba pentru ca nu vor avea tehnologia necesara sau le vor lipsi banii. In Siberia sunt deja puturi vechi de sonda, aproape secatuite.

Asa ca vor fi nevoiti sa foreze mai adanc sau sa dezvolte tehnologia de exploatare a zacamintelor de sist, dar si pentru aceasta le lipsesc fondurile necesare", estimeaza Ariel Cohen, reprezentant al Centrului Global pentru Energie din cadrul Consiliului Atlantic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata petrol, #export petrol Rusia, #productie petrol Rusia , #Stiri energie