Rusia nu mai e cel mai mare exportator de petrol in China. Cine i-a spulberat toate visurile

Marti, 22 Septembrie 2015, ora 17:39
10024 citiri
Rusia nu mai e cel mai mare exportator de petrol in China. Cine i-a spulberat toate visurile
Foto: Wikimedia

Sperantele companiilor petroliere din Rusia de a creste productia in virtutea deschiderii pe care o au pe piata chineza se diminueaza treptat. Batalia declansata pentru acapararea pietei din China are urmari dure pentru planurile Moscovei.

Un alt stat exportator de petrol a reusit sa ia fata Rusiei pe piata care consuma un sfert din productia globala de petrol, a anuntat Bloomberg.

Piata supra-aglomerata

Irakul a reusit sa depaseasca Rusia in exporturile de petrol pe piata chineza. O situatie similara se intalneste si in lupta surda dusa intre Oman si Iran, in vreme ce Arabia Saudita conduce in topul exporturilor de petrol catre China, in ciuda cererii scazute din ultima perioada.

Datele furnizate de Administratia Generala Vamilor de la Beijing arata ca pana si Angola a crescut livrarile pe piata de energie din China, tara africana situandu-se pe locul second in topul exportatorilor de petrol pe aceasta piata.

Pentru reprezentantii industriei petrolului, China ramane bastionul de care acestia se agata pe fondul prabusirii dramatice a pretului "aurului negru".

Strategia Beijingului de a constitui rezerve strategice de petrol tine in continuare piata in viata.

Este cam singura raza de speranta in sector in contextul in care dezvoltarea tehnologiilor de foraj in zacamintele de sist a redus cererea de petrol de import pe piata americana.

In aceste conditii, China, despre care expertii Agentiei Internationale de Energie (IEA), sustin ca va conta in proportie de 25% in consumul global de petrol de anul viitor, ramane un teren disputat intre exportatori.

"Irakul a recurs deja la o crestere a productiei de petrol pentru a fi sigur ca ramane in lupta alaturi de rivalii din Orientul Mijlociu.

Cum importurile pe piata din Statele Unite sunt in scadere, toata lumea se va concentra pe Asia, iar China este cel mai mare consumator din regiune", explica Gao Jian, analist al firmei de consultanta SCI International Shanghai.

Cursa nebuna

Productia zilnica de petrol a Irakului a crescut la 4,18 milioane de barili in luna iulie, arata expertii IEA in raportul intocmit pe luna august. Luna trecuta, irakienii au exportat in China 24,8 milioane de barili, cu 25% mai mult decat in august 2014.

In iulie, Irakul abia atingea un nivel de 19,4 milioane de barili in exportul pe piata chineza, contand doar ca al cincilea mare furnizor al statului asiatic.

De partea celalta, Rusia a inceput sa piarda teren in vanzarea petrolului in China.

In luna mai, pentru o scurta perioada, Moscova s-a impaunat cu titlul de principal furnizor de petrol al Chinei profitand de existenta oleoductului Siberia de Est-Oceanul Pacific.

In august insa, Rusia nu a vandut mai mult de 24,3 de milioane de barili, in scadere fata de aproape 27,6 milioane de barili de petrol exportat cu o luna in urma pe aceeasi piata.

Camp de lupta

China ramane principalul consumator de energie din Asia, regiunea fiind considerata de expertii IEA responsabila pentru consumul a 23,5 milioane de barili in fiecare zi.

Conform raportului IEA, consumul de petrol din China pe anul in curs se ridica la 11 milioane de barili zilnic.

Nu este de mirare ca piata din China seamana cu un adevarat camp de lupta intre tarile exportatoare de petrol. Arabia Saudita a crescut volumul productie si a scazut pretul in incercarea de a-si pastra pozitia de lider.

In acelasi timp, Iranul da semne ca vrea sa revina la pozitia detinuta inainte de aplicarea sanctiunilor pentru lansarea programului sau nuclear crescand cu 61% exporturile de petrol in China fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Angola joaca un rol important ca furnizor de petrol pe piata chineza, pozitia a doua detinuta de statul african justificandu-se prin calitatera petrolului extras in aceasta tara, cu o cantitate redusa de sulf.

Astfel, petrolul din Angola este folosit in rafinariile din China ca amestec pentru cantitatile receptionate de la furnizorii din Orientul Mijlociu, dupa cum explica Tushar Tarun Bansal, un analist de piata din Singapore.

#productie petrol, #export petrol Rusia, #piata energie China, #consum petrol China , #Stiri energie